Hlavní obsah

Paroubek opět navrhl Ratha na ministra zdravotnictví

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, ivi, per

Premiér Jiří Paroubek v pátek odpoledne opět navrhl dosavadního šéfa české lékařské komory Davida Ratha na post ministra zdravotnictví. Návrh zaslal prezidentu Václavu Klausovi. Ten už ve čtvrtek Ratha do této funkce jmenovat odmítl. Pokud to odmítne i tentokrát, chce Paroubek, aby prezident pověřil řízením ministerstva jeho samotného.

Článek

Nyní resort řídí ministr práce Zdeněk Škromach. Klaus však už v průběhu dne naznačil, že by mu nevadilo, když by tím pověřil Paroubka. Rath by pak byl jeho podřízeným, protože v pátek ráno byl jmenován prvním náměstkem ministerstva.

Klaus své odmítnutí jmenovat Ratha zdůvodnil tím, že je proti ústavě zastávat funkci ministra zdravotnictví a současně šéfa lákařské komory. Mnozí právníci mu dávají za pravdu.

Klaus: je to proti zdravému rozumu

Prezident je nyní na návštěvě Slovenska. Během ní řekl, že názor na Ratha je stále stejný. Dokud bude šéfem lékařské komory, do funkce ho nejmenuje.  "Myšlenka, že by bylo možné tyto dvě funkce obsadit jednou osobou, z důvodů občanských, politických, legislativních a z hlediska zdravého rozumu, to slučitelné není," řekl Klaus.Druhý dopis zatím od Paroubka nedostal.

Paroubek se chce obrátit na odborníky na právnických fakultách v zemi s žádostí o stanovisko v tomto kompetenčním sporu. "Podle závěrů se rozhodnu, zda podám návrh na zahájení řízení u Ústavního soudu," řekl.

Klaus se nechal slyšet, že by tento krok sám přivítal. "Myslím, že odpověď Ústavního soudu bude naprosto jednoznačná," řekl.

V komoře sílí opozice vůči Rathovi

V lékařské komoře musí Rath čelit tlaku lékařů, kteří nesouhlasí s jeho možným pozastevením funkce prezidenta ČLK. Představenstvo ČLK by podle Rathových představ mělo usilovat o změnu komorových předpisů. Podle viceprezidentky ČLK Heleny Fouskové, která je s Rathem ve sporu, musí změny řádů odhlasovat sjezd. Postup, kdy by o nich rozhodovalo jen představenstvo, považuje za neplatný.

Klaus: dali mi za pravdu

Skutečnost, že vicepremiér Škromach jmenoval Davida Ratha prvním náměstkem ministra zdravotnictví, podle prezidenta Klause potvrzuje, že měl o neslučitelnosti funkcí pravdu. Jeho pověření Škromacha vedením ministerstva je nepřenosné.

"Je zcela v kompetenci a odpovědnosti současného ministra zdravotnictví koho jmenuje svým náměstkem. Za resort však v každém případě odpovídá člen vlády pověřený prezidentem podle Ústavy ČR, nikoli náměstek. Prezident republiky - na návrh předsedy vlády - pověřil před několika dny řízením ministerstva zdravotnictví místopředsedu vlády Škromacha. Toto pověření je nepřenosné," sdělil Novinkám mluvčí Hradu Petr Hájek.

Rath: Klaus je spíše monarchou

"Klaus znevažuje výkon úřadu prezidenta republiky, plete si náš ústavní systém s monarchií," prohlásil včera večer pro Českou televizi Rath. Podle něj nemůže prezident svévolně vykládat nejvyšší zákon státu. "Chtěl jsem po jmenováním ministrem pozastavit své prezidenství ČLK, co dělá Klaus, je skandální," vyjádřil se Rath.

Rath je dlouholetým kritikem hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), největšímu gigantu v resortu. Podle Ratha by mělo být z jeho prvních kroků na ministerstvu "usilovat o snížení dluhu VZP."

Anketa

Kdo postupoval správně ve sporu o jmenování Davida Ratha ministrem zdravotnictví?
premiér Jiří Paroubek
22,3 %
prezident Václav Klaus
77,7 %
Celkem hlasovalo 8611 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám