Hlavní obsah

Rath: Klaus mě bytostně nesnáší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor o nového ministra zdravotnictví se dramatizuje. Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath, poté co ho ve čtvrtek odpoledne prezident republiky Václav Klaus odmítl jmenovat ministrem právě kvůli funkci v ČLK, ostře kontroval. Reakci prezidenta označil za "vrtoch staršího pána" a za důsledek toho, že ho Klaus "bytostně nesnáší".

Článek

Rath zopakoval, že po svém jmenování ministrem je připraven své působení ve vedení komory přerušit, stejně jako pozastavit své podnikatelské aktivity.

V rozhovoru pro BBC Rath prohlásil, že Klaus svým postojem porušuje ústavu a zákon, a mohl by si dokonce vysloužit trestní oznámení za zneužívání pravomoci veřejného činitele. "V krajním případě by mohl být započat proces odvolání prezidenta za porušování ústavních principů," soudí kandidát na ministra.

Zákon o střetu zájmů podle Ratha stanoví, že člen vlády se musí vzdát určitých funkcí po svém jmenování. Prezident tedy nemůže podmiňovat jmenování do funkce ukončením některých aktivit, když zákon jednoznačně říká, že to má ministr učinit až po svém jmenování, řekl Rath.

"Nedovedu si ve své nejbujnější fantazii představit, jak by to bylo možné sloučit v jednu osobu," řekl Klaus novinářům. [celá zpráva]

Rath už dříve písemně prohlásil, že vykonává funkce uvedené v zákoně o střetu zájmů. Neupřesnil však jaké. Prezident proto požaduje informace o tom, jaké činnosti kolidující s normou Rath vykonává. V dopise premiérovi Klaus uvedl, že o jmenování v této chvíli nemůže rozhodnout. Šéf ČLK má malou soukromou ambulanci. Je také jednatelem společností s ručením omezeným 4R a Paracelsum. Má expertní, konzultační, školicí a další aktivity.

V ČLK to vře

Vře to i v samotné České lékařské komoře. A to poté, co byl její prezident David Rath vybrán za nového ministra zdravotnictví. Podle pravidel by po Rathovi vedení komory měla převzít její viceprezidentka Helena Fousková, podle Rathových představ by v čele lékařů mělo dočasně stanout představenstvo. Proti tomuto rozhodnutí se někteří lékaři bouří, a uvažují dokonce o tom, že své členství v komoře pozastaví.

Rath se rozhodl kvůli ministerské funkci svého prezidentování v komoře dočasně vzdát. Podle řádu ČLK by ho měl v tomto případě začít zastupovat viceprezident. Fousková uvedla, že je připravena řízení komory převzít.

Rath údajně svou kancelář zamkl a Fouskové prý klíče a agendu předat nechtěl. Podle něj nepožívá viceprezidentka důvěry členů komory. "Možná má ambice, ale ne schopnosti," řekl. Rath zpochybnil i její pracovní nasazení. Loni údajně Fouskovou vyslal na tři desítky akcí, žádné z nich se podle něho ale nezúčastnila. Řídit komoru Fousková bude, ale jen jedním hlasem v osmnáctičlenném představenstvu, míní Rath.

Fousková s tímto postupem nesouhlasí. "Zaráží mne, že prezident České lékařské komory doktor Rath nerespektuje ustanovení stavovských předpisů," napsala ve svém prohlášení.

Podle některých lékařů za sporem může být skutečnost, že zatímco Rath stojí spíše na straně doktorů z veřejných nemocnic, Fousková patří k lékařům soukromým. V představenstvu komory mají zdravotníci z veřejného sektoru převahu.

Reklama

Související články

Klaus odmítl jmenovat Ratha ministrem

Prezident republiky Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne odmítl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Toho navrhnul premiér Jiří Paroubek (ČSSD)....

Koskuba skončil na ministerstvu zdravotnictví

Náměstek ministerstva zdravotnictví Jiří Koskuba odstoupil z funkce. Poté, co premiér navrhl na jmenování ministrem prezidenta české lékařské komory Davida...

Výběr článků

Načítám