Hlavní obsah

Koskuba skončil na ministerstvu zdravotnictví

PRAHA

Náměstek ministerstva zdravotnictví Jiří Koskuba odstoupil z funkce. Poté, co premiér navrhl na jmenování ministrem prezidenta české lékařské komory Davida Ratha, Koskuba tak následoval v minulém týdnu odvolanou ministryni Miladu Emmerovou (ČSSD).

Článek

Koskuba se podle jeho slov řídil olympijským heslem "není důležité vyhrát, ale zúčastnit se". Rath jej však v ministerském klání předčil. [celá zpráva]

"Vítězi se sluší pogratulovat. Alespoň k tomu vítězství. Práci, která jej očekává, mu může závidět jen hodně nepřející nebo zcela neznalý člověk. A to já rozhodně nejsem. Nechť se tedy daří a volba pana premiéra je úspěšná," napsal Koskuba v prohlášení, které zaslal Novinkám.

"Při vší skromnosti si dovolím poznamenat, že způsob jmenování nového ministra byl pro českou politiku lehce nestandardní způsob. Jmenování nového ministra zřídka připomíná volby. Snad to bylo určité zpestření šedi politické scény. Jsem svému soupeři vděčný za čistou hru," dodal Koskuba.

Premiér Paroubek v minulém týdnu uvedl, že si váží Koskubových odborných znalostí, ovšem nechtěl ho upřednostňovat před Rathem. Paroubka s Koskubou pojí přátelský vztah, jenž by neměl být podle premiéra předpokladem pro řízení resortu zdravotnictví.  

Lidé ve zdravotnictví z Ratha nejsou nadšení

"Zatímco Koskuba je člověk, který uznává hlas občanů a pacientských sdružení při reformě zdravotnictví, druhý kandidát Rath by je nejraději neviděl," sdělil prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. "Rathovo jmenování jsme očekávali, varovali jsme premiéra před ním, neboť se nový ministr často tváří, že  ho pacienti obtěžují," řekl Novinkám Olejár. Nelíbí se mu, že "prezident ČLK neuznává pacientská sdružení".

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger se také k osobě nového ministra vyjádřil shovívavě. "Rath bude již třináctým ministrem od roku 1993, se všemi jeho předchůdci jsme byli schopni komunikovat," řekl Novinkám Schlanger. Vytknul Rathovi, že "šířil nepravdivé informace o stavu zdravotnictví, zejména o zdravotních pojišťovnách".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám