Hlavní obsah

Vláda odmítla zjednodušení předčasných voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátní návrh, jenž má v období vládních krizí usnadnit cestu k předčasným volbám do Sněmovny, ve středu večer nezískal podporu vlády. Předloha měla umožnit poslancům, aby na návrh prezidenta předčasně ukončili své funkční období poté, když by kabinet podal demisi a další vláda by s ohledem na rozložení politických sil v dolní komoře neměla šanci dostat její důvěru.

Článek

Ústavní novela vznikla z popudu senátorů z opoziční ODS, v Senátu získala také podporu vládních lidovců a unionistů. Kabinet jako celek ve středu na doporučení své legislativní rady přijetí normy zamítnul. Bez ohledu na postoj vlády nyní senátní iniciativu posoudí poslanci.

Návrh měl rozšířit dosavadní ústavní možnosti k vyřešení vládní krize. Platná ústava nyní umožňuje prezidentovi vyhlásit mimořádné volby do Sněmovny například tehdy, když vláda třikrát po sobě nezíská důvěru Sněmovny, nebo když poslanci do tří měsíců nerozhodnou o zákonu, s nímž kabinet spojil otázku důvěry. Umožňuje to také například při nečinnosti sněmovny.

Impulsem pro předložení novely byla několikaměsíční krize bývalé vlády Stanislava Grosse (ČSSD), kdy byla možnost vyhlášení předčasných voleb opakovaně ve hře. Senátoři se tehdy opětovně bránili možnosti, že by znovu podpořili jednorázový zákon o zkrácení funkčního období sněmovny jako v době krize vlády Václava Klause.

Vláda přidá soudcům 605 miliónů

Vláda také uvolnila na žádost ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) z rezerv 605 miliónů korun na platy soudců. Na základě rozhodnutí Ústavního soudu totiž musí ministerstvo uhradit soudcům doplatek poloviny dalšího platu za první a druhé pololetí roku 2003 a první pololetí roku 2004 a vyplatit další plat za druhé pololetí roku 2004.

Ministerstvo na tyto mimořádné výdaje nedostalo peníze ze státního rozpočtu. Použije proto peníze z rezervního fondu soudů, kde je zatím uloženo přes 255 miliónů. Zbývajících 350 miliónů korun půjde z vládní rozpočtové rezervy. Oznámil to ministr financí Bohusklav Sobotka po jednání kabinetu.

Už v červnu schválila vláda ministerstvu spravedlnosti na zvýšení platů soudců a státních zástupců 634 miliónů korun ze státního rozpočtu.

Od začátku roku se plat soudců a státních zástupců zvýšil asi o 18 procent. Soudci tak nyní berou přibližně 50 400 korun, státní zástupci 45 400 korun. Ministerstvo vyplácí mzdu téměř 3000 soudců a 1100 státních zástupců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám