Hlavní obsah

ČT nabídne v příštím roce sportovní kanál

– PRAHA

Generální ředitel České televize Jiří Janeček ve středu představil členům rady tohoto veřejnoprávního média projekt sportovního kanálu ČT4. Ten by měl jako čtvrtý program České televize zahájit vysílání příští rok v únoru v zahajovací den Zimních olympijských her v Turíně.

Článek

Sportovní kanál by měl podle Janečka vysílat 24 hodin denně a přinášet nejen aktuální zpravodajství z tzv. hlavních sportů jako fotbal či hokej. Měl by se věnovat i okrajovým sportům.

"Kanál ČT 4 spustíme samozřejmě v digitálním podobě a jeho vysílání začne stejně jako u zpravodajského kanálu ČT 24. Tedy ze začátku na satelitu a prostřednictvím kabelových operátorů. Pokud si diváci pořídí set-top-boxy, mohou kanál digitálně přijímat v Praze, Brně a Ostravě," řekl Právu po skončení jednání rady Janeček. Dodal, že fanoušci sportu o sportovní vysílání, jež je nyní umísťováno především na ČT 2, nepřijdou.

"Vysílací práva na sportovní přenosy jsme nebyli schopni využít v plném rozsahu. Například olympiádu jsme doteď mohli vysílat jen 24 hodin, od února jsme schopni nabídnout na dvou programech 48 hodin denně. Tedy dát divákovi ještě větší možnost, aby si vybral, na co se chce dívat. Vedle zimní olympiády nás čekají i mistrovství světa ve fotbale, hokeji. Kromě toho se na ČT 4 chceme věnovat menšinovým sportům, jež budeme více podporovat," uvedl Janeček.

Další programy až později

"Pokud jde o personální obsazení, využijeme stávající tým komentátorů i šéfredaktora Otu Černého, který je lídrem redakce a nyní i nového sportovního kanálu," dodal Janeček.

V České republice vysílá prostřednictvím kabelových sítí a satelitu sportovní kanál Galaxie Sport. Diváci mají prostřednictvím kabelových sítí možnost sledovat i zahraniční sportovní kanály jako DSF či Eurosport, který vysílá i v českém jazyce.

O rozšíření nabídky programů veřejnoprávního média Česká televize informovala již v roce 2001. Tehdy měly stávající programy ČT1 a ČT2 doplnit kanály ČT3 pro zpravodajství, publicistiku a sport a program ČT4 určený vzdělávacím a naučným pořadům. Postupně se však plány měnily a Česká televize má vedle dvou programů i zpravodajský kanál ČT24, který diváci mohou sledovat na internetu a v kabelových sítích a na satelitu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám