Hlavní obsah

Premiér se dnes rozhodne mezi Rathem a Koskubou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se ve středu večer má rozhodnout, kdo bude novým ministrem zdravotnictví. Už dříve oznámil, že svůj výběr zúžil na dva kandidáty: Jiřího Koskubu, dosavadního náměstka odvolané ministryně zdravotnictví, a Davida Ratha, prezidenta České lékařské komory. Jméno nového ministra chce oznámit ve čtvrtek prezidentu republiky Václavu Klausovi.

Článek

"Oba kandidáti mají stejnou šanci," prohlásil premiér o víkendu, když byl hostem delegátů sjezdu lékařské komory. Mírně ale dával najevo, že favorizuje Ratha, zvláště poté, kdy sjezd ho znovu potvrdil do funkce prezidenta komory. "Je to výborné doporučení," řekl premiér.

O druhém kandidátovi, kterým je Jiří Koskuba, se vyjádřil, že je vynikající odborník, ale také jeho přítel a nechtěl by, aby za případné jmenování mu to někdo vyčetl.

Premiér také vyzval oba kandidáty, aby mu předložili svou vizi řešení úkolů ve zdravotnictví, které se dají udělat okamžitě, aby se situace ve zdravotnictví zklidnila. Jak Rath tak Koskuba nechtějí ale prozradit, s čím předstoupí před Paroubka. Přesto každý z nich naznačil alespoň v obecné podobě svou vizi.

Co chce Rath

Rath si vytyčil pět problémů, které chce přednostně řešit. Jsou to:

  •  Ekonomická stabilizace Všeobecné zdravotní pojišťovny a zastavení růstu dluhů. 
  •  Vytvořit systém kontroly kvality poskytované péče a začít ho všestranně uplatňovat především v nemocnicích.
  • Nastartovat opatření, která zlepší podmínky k práci všem lékařům tak, aby měli více času na pacienta a méně se zabývali záležitostmi, které je odvádějí od práce. 
  •  Zabránit rozpadu sítě krajských nemocnic. Stanovit základní síť 110 veřejných nemocnic a o zbylých devadesáti nemocnicích by rozhodovaly kraje. 
  •  Zlepšit činnost ministerstva zdravotnictví, aktivněji ho zapojovat do zlepšení zdravotního stavu obyvatel, především rozšířením osvěty o prevenci rakoviny a dalších nemocí, včetně aktivnějšího boje proti kouření.

Co chce Koskuba

Také Jiří Koskuba seznámil Právo v kostce se svým plánem řešení situace. Za nejdůležitější považuje:

  • Řešit deficit Všeobecné zdravotní pojišťovny. 
  • Zklidnit situaci na ministerstvu zdravotnictví, uskutečnit pár drobných kádrových změn, zejména v odboru farmacie.
  • Zahájit jednání se všemi, co mají do zdravotnictví mluvit.
  • Okamžitě nastartovat jednání o zdravotnictví napříč politickým spektrem, stejně tak jako se jedná o důchodové reformě.

Oba jsou připraveni

Oba kandidáti veřejně deklarovali svou připravenost funkci ministra zdravotnictví přijmout.

  • Koskuba je dlouholetý člen ČSSD a v její zdravotní komisi se podílel i na přípravách volebního programu ČSSD.

Ve funkci náměstka ministryně zdravotnictví je od června a je i primářem druhého interního oddělení pražské Fakultní nemocnice Bulovka.

  • Rath začínal v ODS, nyní je loajální k politickým názorům ČSSD.

Jejím členem ale není. Jako prezident České lékařské komory by rád obě funkce vykonával několik měsíců současně, což ale někteří právníci považují za nemožné a střet zájmů. Premiérovi by to ale nevadilo.

V případě jmenování by Rath skončil se všemi podnikatelskými aktivitami.

Anketa

Kdo by měl být z dvojice Koskuba - Rath novým ministrem zdravotnictví?
Jiří Koskuba
82,7 %
David Rath
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2147 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám