Hlavní obsah

Anarchisté demonstrovali proti Giulianimu a spol.

– PRAHA
Novinky, ora

Asi 80 anarchistů se podle odhadů policie sešlo v úterý odpoledne na Palackého náměstí v Praze. Protestovali proti přítomnosti amerických celebrit v čele s bývalým starostou New Yorku Rudolphem Giulianim na konferenci Dny USA a EU v Praze. Akce měla i kvůli nízké účasti levicových nespokojenců klidný průběh.

Článek

Protestující rozvinuli pod sochou Palackého transparent: "Váleční zločinci táhněte z Prahy!" Anarchisté nesouhlasí s americkou politikou vůči Blízkému východu. "Konání konference v Praze je do nebe volající drzost," hřímal do megafonu jeden z řečníků.

Hlavním hostem konference, která se koná na pražském Žofíně, je bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani, který je považován za možného republikánského kandidáta v příštích prezidentských volbách v USA. Giuliani se proslavil zejména po útocích na Světové obchodní centrum 11. září 2001.

Pro anarchisty je však Giuliani symbolem nulové tolerance k lidským právům, diskriminoval podle nich v New Yorku rasové a sociální menšiny. Z pražské demonstrace byl překvapen náhodně kolemjdoucí Američan John, který v New Yorku bydlí. Tvrdil, že Giuliani byl mezi místními oblíben, neboť "razantně snížil kriminalitu".

"Jsem proti tomu, aby ti, kteří zabíjeli nevinné lidi, jezdili do Prahy jako hosté," řekl Novinkám jeden z demonstrantů Petr.

Protest i proti dalším účastníkům konference

Pro protestující anarchisty byli terčem kritiky i další účastníci konference. Bývalého Bushova ministra spravedlnosti John Ashcrofta hodnotili jako "náboženského fanatika". Generála a velitele amerických vojsk v Afghánistánu Tommyho Frankse chtěli mladí anarchisté povolat před vojenský soud.

Tvrdého soudu protestantů neušli ani bývalí šéfové vlád Španělska a Velké Británie Jose Maria Aznar alias "psík pána Bushe" a John Major, jenž je podle nespokojenců "dalším z asociálních kapitalistů".

Akce trvala hodinu, poté se v pokoji všichni zúčastnění rozešli. Monitorovala ji policie, která pro její klidný průběh neměla důvod zasáhnout, byť se vzduchem okolo hloučku protestujících nesl marihuanový zápach.

Reklama

Výběr článků

Načítám