Hlavní obsah

V Česku velká koalice nemá téměř šanci

Právo, Lukáš Bek, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle lídrů ČSSD a ODS Česko nečeká německý osud, kde po volbách vzniká velká koalice. Jiří Paroubek a Mirek Topolánek se přitom odvolávají jeden na druhého.

Článek

Ačkoli premiér Paroubek nepopírá, že by na něj nemělo vliv povolební uspořádání v Německu, odmítavý postoj ODS k velké koalici a její sbližování se s KDU-ČSL jej opět vedou k úvahám o menšinovém kabinetu ČSSD.

"Vždy jsem hovořil o třech možnostech, které tu jsou. Byl to předseda ODS, který vyloučil velkou koalici. Takže nám prakticky zbývá v tuhle chvíli uvažovat jen o menšinové vládě, a to jsem vždycky říkal, že tato vláda bude bez komunistů," řekl novinářům.

Představitelé KSČM jsou přitom podle premiéra natolik soudní, že nevolají po své účasti v příští vládě. Opakovaná tvrzení o spolupráci ČSSD s komunisty představují podle premiéra kampaň "ODS a pana Kalouska, antikomunistickou, komunistožroutskou, proti nám".

ODS rozhodne mezi špatnými variantami

Představitelé ODS dlouhodobě tvrdí, že nejbližší partner je pro ně KDU-ČSL. Velkou koalici s ČSSD však nikdy výslovně nevyloučili. Předseda Topolánek před časem Právu řekl: "Ze současné nabídky, když odmítnu komunisty, máme dvě řešení. Někde jsem o tom žertoval, že jedno není dobré, druhé je ještě horší. Programově jsou nám bližší lidovci, socialisti jsou řešením, které není pro Českou republiku dlouhodobě dobré."

Topolánek hovořil o koalici s ČSSD jako o havarijní variantě. "Havarijní varianta je, že nebude možné sestavit středopravicovou koalici, že by hrozila případně koalice s komunisty nebo tichá podpora socialistům od komunistů. Takovému modelu já říkám patová situace, havarijní stav."

Představitelé ODS však v poslední době tvrdí, že podobné otázky nejsou na pořadu dne, protože se podle nich již dávno dohodli soc. dem. s komunisty.

Kvůli vztahu k soc. dem. se v ODS v posledních letech vedly spory. Ty vyvrcholily v létě 2004 v době krize Špidlovy vlády. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý tehdy navrhoval takzvanou duhovou koalici všech stran ve Sněmovně kromě komunistů. Výkonná rada jej však přehlasovala.

Podle kuloárových informací by někteří poslanci ODS a ČSSD rádi obnovili vzájemné vztahy zejména v ekonomické oblasti z doby opoziční smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám