Hlavní obsah

Paroubek potvrdil, že jedná s Teličkou

– PRAHA
Právo, Novinky, Alexander Mitrofanov

Jako možného nového volebního lídra pražské ČSSD poté, co nestranický vicepremiér Martin Jahn oficiálně odřekl svou kandidaturu, sonduje vedení sociální demokracie jinou známou tvář bez stranické příslušnosti - bývalého eurokomisaře Pavla Teličku. Jednání s Teličkou v pondělí potvrdil i premiér a celostátní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

V neděli se kvůli tomu sešli s Teličkou premiér Paroubek a šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulinský.

Paroubek v pondělí potvrdil, že jedná s Teličkou o jeho možném nástupu do vlády i o tom, že by místo Martina Jahna mohl vést pražskou kandidátku sociální demokracie. Paroubek při dnešní návštěvě Francie novinářům řekl, že jednání s Teličkou není zatím u konce.

"S panem Teličkou jsem jednal o jeho uplatnění do budoucna v určité oblasti exekutivy i o určité politické spolupráci. Ta jednání jsou ve tvaru určitého polotovaru, budou pokračovat. Určitě není možné hovořit o tom, že by pan Telička nastoupil za 14 dní nebo o jeho konkrétním angažmá," řekl Paroubek. Možnost, že by se Telička stal členem vlády i to, že by vedl ČSSD v hlavním městě, zůstává otevřená, zdůraznil premiér.

Podle Hulinského na jednání nedošlo k nabídce Teličkovi, ale hledala se blízkost stanovisek. "Zjišťovali jsme, co nás sbližuje a jestli je tato spolupráce vůbec možná," řekl Hulinský. Podle něj s Teličkou hovořili o některých programových záležitostech ČSSD.

"Vidím sblížení mezi pány Paroubkem a Teličkou v rámci jejich možné úzké spolupráce s tím, že pakliže bychom měli hovořit na téma lídra pražské kandidátky, tak je to otázka budoucích kroků a jednání nad programovými záležitostmi," dodal Hulinský.

Jahn končí

V pondělí ráno oznámil současný místopředseda vlády Martin Jahn, že na přelomu roku odejde z politiky do soukromé sféry. Jahn nebude oproti původním předpokladům kandidovat za ČSSD jako lídr volební kandidátky. [celá zpráva]

O Teličkovi, jenž byl také hlavním vyjednávačem České republiky při vstupních rozhovorech s bruselskou administrativou EU, se uvažuje též do vládní funkce vicepremiéra.

Připomněl, že pražští sociální demokraté zvolí lídra na krajské konferenci 5. prosince. "Do té doby je prostor pro jednání nejen s panem Teličkou, ale i významnými pražskými sociálními demokraty, kteří by přicházeli v úvahu jako možní lídři kandidátky v hlavním městě," uvedl Hulinský.

Spory Teličky s Grossovou vládou

Nestraník Telička se stal za vlády Vladimíra Špidly prvním českým eurokomisařem. Grossova vláda jej ale po pádu Špidlova kabinetu vyměnila za expremiéra.

Telička poté nepřijal Grossovu nabídku na spolupráci s jeho vládou. Letos v dubnu však již připustil, že "bude-li poptávka a budou-li partneři, se kterými má smysl do toho jít", je pro něj myslitelné o vstupu do politiky uvažovat.

Anketa

Byl by Pavel Telička důstojným soupeřem Mirka Topolánka (ODS) v pražském volebním obvodu?
ano
89,2 %
ne
10,8 %
Celkem hlasovalo 1767 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jahn potvrdil, že v politice končí

Místopředseda vlády Martin Jahn v pondělí na tiskové konferenci potvrdil informace Práva, že nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny a přijme lukrativní...

Výběr článků

Načítám