Hlavní obsah

Policie odložila část Grossova trestního oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie nebude pokračovat v prošetřování části trestního oznámení expremiéra Stanislava Grosse kvůli kauze Unipetrol. Dále se však bude zabývat činností polského lobbisty Jacka Spyry, jenž měl podle Grosse spáchat trestný čin pomluvy. Gross podal na Spyru oznámení kvůli jeho výrokům na tajné schůzce s bývalým šéfem kabinetu premiéra Zdeňkem Doleželem.

Článek

Rozhovor mezi Spyrou a Doleželem zachytili skrytou kamerou reportéři Tv Nova. Mluví se v něm o podezření z korupce vůči Grossovi. Právě novináře Tv NOVA, na něž Grossovo trestní oznámení rovněž směřovalo, zprostilo obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 dalších postihů.

Bývalý premiér a expředseda ČSSD považuje obvinění na televizním záznamu ze setkání Spyry s Doleželem za nepravdivá. Trestní oznámení podal na Spyru kromě Grosse také úřad vlády a navíc společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše. O něm Spyra na schůzce s Doleželem řekl, že je v těsném kontaktu s Grossem a přes manželku Šárku mu posílal peníze.

"Kvůli všem trestním oznámením pro pomluvu mě do dnešního dne nikdo nekontaktoval, nevyslýchal, nebyl jsem ani na policii. Vypovídal jsem dvakrát pouze v případu údajné korupce," řekl v pondělí Spyra.

Spyru a Doležela policie prověřuje v souvislosti s privatizací Unipetrolu - na jejich schůzce totiž padla podezření o korupci politiků, Doležel si navíc údajně Spyrovi řekl o pětimilionový úplatek.

Kvůli privatizaci Unipetrolu, který koupil polský koncern PKN Orlen, vznikla v dolní komoře českého parlamentu vyšetřovací komise. Případem se zabývá také polská krakovská prokuratura.

Kvůli Unipetrolu podáno více oznámení

Kauza Unipetrol je příčinou několika trestních oznámení. Kromě tří na Spyru kvůli pomluvě podal oznámení úřad vlády také na Doležela pro údajnou korupci. Další pak v minulém týdnu připravila opoziční ODS. V pátek se na policii s oznámením obrátily její špičky, tentokrát na premiéra Jiřího Paroubka, na ministra financí Bohuslava Sobotku, ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (všichni ČSSD) a také na Doležela.

Na Paroubka jsme podali trestní oznámení proto, řekl Právu Tlustý, že poslal do Polska Doležela, ačkoli privatizace byla dávno skončena, vše bylo dojednáno. Podle Tlustého navíc kdyby Doležel neměl mandát, tak by ho asi polský předseda vlády nepřijal.

Doležel v Polsku jednal o ceně akcií, za kterou mají být vykoupeny akcie od minoritních akcionářů Unipetrolu. "Cena, o které se tam jednalo, čirou náhodou po jeho návratu na večerním zasedání byla schválena. Cena na trhu byla o 50 korun větší," uvedl dále Tlustý.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie chce předat stíhání Spyry do Německa

Polský lobbista Jacek Spyra se zřejmě nemusí obávat, že bude nadále vyšetřován českou policií a případně postaven před český soud pro bankovní podvod a pokus...

Výběr článků

Načítám