Hlavní obsah

Paroubek vyloučil přímou spolupráci ČSSD s KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se v pondělí ohradil proti tvrzení politických odpůrců zejména z opoziční ODS, kteří poukazují na rostoucí spoupráci mezi soc. dem. a komunisty. Paroubek zdůraznil, že vládní koalice mezi ČSSD a KSČM nepřipadá v úvahu. Důvodem je nevyjasněný vztah komunistů k jejich minulosti.

Článek

"Neexistuje a ani po volbách nevznikne přímá spolupráce mezi ČSSD a KSČM," řekl Paroubek. Vyvrátil tak mínění pravicové opozice, která upozorňuje na těsnější spolupráci socialistů a komunistů ve Sněmovně.

Paroubka podpořil i místopředseda vlády Martin Jahn, který dementoval zvěsti, že jedním z důvodů jeho odchodu z politiky je i nesouhlas s kooperací ČSSD s KSČM. "Není se třeba obávat těsné spolupráce soc. dem. s komunisty," řekl Jahn.

Levicové ČSSD a KSČM by nyní měly dohromady v parlamentní dolní komoře pohodlnou většinu 111 hlasů, avšak komunisté jsou pro část soc. dem. nepřijatelní kvůli odpovědnosti za totalitní režim v letech 1948-1989.

Menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM není vyloučená

Přijatelnou variantou jak pro ČSSD, tak i pro KSČM by však mohla po volbách v případě vítězství soc. dem. ve volbách být sociálnědemokratická menšinová vláda s tichou podporou komunistů. Nevyloučil to ani novopečený předseda českých komunistů Vojtěch Filip, jenž podotkl, že komunisté s touto variantou počítali již po volbách v roce 2002. "Když jsme na to byli připraveni v roce 2002, není možné, abychom byli nepřipraveni v roce 2006," řekl Filip. Podle něj však komunisté s podílem na vládní moci nepočítají.

Paroubek však v pondělí ujistil, že "komunistická strana není partner pro ČSSD pro vládní spolupráci". V září premiér nevyloučil budoucí menšinovou vládu soc. dem. s podporou komunistů. "Vláda ČSSD s podporou KSČM je legitimnější než velká koalice," řekl v září pro Právo.

ČSSD, které se nelíbí koketování koaličních lidovců s ODS, se v poslední době několikrát spoléhala na hlasy komunistických poslanců. Jedním z bodů, ve kterých si spolu komunisté a socialisté notují, bylo zřízení komise Unipetrolu či podpora obou stran Zákoníku práce.

Naopak rozdílné názory mají ČSSD a KSČM na zahraniční politiku. Komunisté se narozdíl od soc. dem. netají negativním postojem k Severoatlantické alianci NATO.

Anketa

Jste pro menšinovou vládu ČSSD za tiché podpory komunistů?
ano
32,4 %
ne
64,6 %
je mi to jedno
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1259 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám