Hlavní obsah

Jahn potvrdil, že v politice končí

Právo, alm, trj
PRAHA

Místopředseda vlády Martin Jahn v pondělí na tiskové konferenci potvrdil informace Práva, že nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny a přijme lukrativní nabídku ze soukromé sféry. Jahn měl být podle původního plánu premiéra Jiřího Paroubka volebním lídrem soc. dem. v Praze, kde měl soutěžit s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Vicepremiér Jahn hodlá na přelomu roku vládu opustit, neboť dává přednost odborné kariéře před politikou.

Článek

Jahn oznámil své rozhodnutí na pondělní tiskové konferenci, při níž vyvracel názory, že za změnou jeho názoru může být větší spolupráce ČSSD s KSČM. "Chtěl bych říci, že není se třeba obávat kolaborace soc. dem. s komunisty," zdůraznil Jahn.

Jahn zdvořile zdůraznil, že "si váží nabídky premiéra na kandidaturu", ale po pečlivém zvážení se rozhodl své původní stanovisko přehodnotit. Podle něj ale rád pomůže ČSSD při tvorbě volebního programu, bude-li požádán.

Další působiště neprozradil

Pro dokončení své mise ve vysoké politice si Jahn stanovil hranici přelomu roku, lze očekávat, že v prosinci či v lednu z vlády dobrovolně odejde. Nechtěl však konkrétně hovořit o nabídkách ze soukromé sféry, kam budou směřovat jeho další kariérní kroky. "Rozhodně to však nebude Unipetrol," dodal Jahn s úsměvem.

Jahn zamíří zpět tam, odkud do exekutivy přišel - do byznysu. Komerční nabídku, jaká se neodmítá dostal podle informací Práva od člena vedení ČSSD.

Podle Jahna je v politice velká iracionalita, je tedy složité dobrat se výsledku. Spekulovalo se, že jej také odradily stranické schůze, které mu nepřirostly k srdci.

Premiér Paroubek Jahnovi poděkoval za jeho působení ve vládě a popřál mu úspěch v další kariéře. "Jeho odchod je pro nás významná ztráta. Nyní se s naprostou odpovědností budu věnovat nominaci kandidáta na pražského volebního lídra," řekl Paroubek. Jeho jméno však novinářům nesdělil.

V soukromém sektoru skončili bývalí členové vlády za soc. dem. Pavel Mertlík, Jiří Rusnok či Jaroslav Tvrdík. Posledně jmenovaný je prezidentem Českých aerolinií, Mertlík je hlavním ekonomem Raiffeisenbank v ČR a Rusnok je členem dozorčí rady ING Penzijního fondu.

Křeček, nebo manažer?

Podle některých zdrojů z ČSSD představy vedení strany o lídrovi beze zbytku nesplňuje předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček. On sám podle svých slov má zkušenost, že soc. dem. nejprve svého lídra pomluví, a pak chce, aby ho lidé volili. "Nechává mě to ale klidným," poznamenal Křeček.

Pražskou ČSSD do voleb by mohl po Jahnovi vést údajně jiný nestraník. Kdo konkrétně, zatím není jasné. Mohlo by se prý jednat o významného manažera, známého na mezinárodní úrovni, který se už v politice pohyboval.

ČSSD v Praze 1 na lídra nominovala šéfa Úřadu vlády Ivana Přikryla. "Samozřejmě bych to neodmítl, ale je to otázka pro pana premiéra," reagoval pro Právo Přikryl.

Premiér Jiří Paroubek uvedl, že věc zatím nechává otevřenou. Na Přikrylovu adresu poznamenal: "Výborně spolu vycházíme, je to výborný úředník, ale v tuto chvíli mám jiné představy."

Spekulaci, zda by se ještě nechala přemluvit pražská jednička ČSSD z voleb 2002, Petra Buzková, která už oznámila odchod z politiky, ministryně školství rázně odmítla: "Nejsem bumerang."

Anketa

Oznámkujte působení Martina Jahna ve vládě.
1
56 %
2
8,5 %
3
6,7 %
4
3 %
5
25,8 %
Celkem hlasovalo 2756 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jahn asi odmítne lídra v Praze

V pražské ČSSD se stále hlasitěji hovoří o tom, že volebního lídra v Praze do Sněmovny nebude dělat bezpartijní vicepremiér Martin Jahn, protože se chystá...

Jahn s Paroubkem se na kandidatuře nedohodli

Nestranický vicepremiér Martin Jahn a premiér a celostátní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek se v noci ze středy na čtvrtek nedohodli, že Jahn bude usilovat...

ČSSD již s Jahnem nepočítá

S nestranickým vicepremiérem Martinem Jahnem se již nepočítá jako s volebním lídrem ČSSD v Praze. Tato zpráva se ve čtvrtek rozšířila mezi sociálními...

Výběr článků

Načítám