Hlavní obsah

ODS dala trestní oznámení na Paroubka kvůli Unipetrolu

PRAHA

Představitelé opoziční ODS podali kvůli privatizaci Unipetrolu trestní oznámení na premiéra Jiřího Paroubka, bývalého šéfa jeho sekretariátu Zdeňka Doležela a ministry Bohuslava Sobotku a Milana Urbana (všichni ČSSD). Podezírají je ze zneužití pravomoci veřejného činitele, maření úkonů veřejného činitele a poškozování cizích práv.

Článek

Uvedl to v neděli v televizi Nova předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý s tím, že oznámení spolu s ním podepsali místopředsedové ODS Petr Nečas a Miroslava Němcová a v pátek odeslali městskému státnímu zastupitelství.

Privatizaci Unipetrolu provázela podle dosavadních spekulací korupce. Tlustý odkázal na závěry polské parlamentní vyšetřovací komise, podle níž polská firma PKN Orlen, která státní podíl v Unipetrolu získala, dostala slevu 5,3 miliardy korun.

"Je evidentní, že v duchu hesla 'Nechceme slevu zadarmo' byly vyplaceny provize. To, co jsou provize z polské strany, jsou úplatky na české straně. A teď jde o to nalézt ty, kteří je inkasovali," uvedl Tlustý.

Reklama

Výběr článků

Načítám