Hlavní obsah

Paroubek povede ve volbách ústeckou soc. dem.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Předseda vlády Jiří Paroubek byl v sobotu potvrzen jako lídr kandidátky ČSSD v Ústeckém kraji pro sněmovní volby v příštím roce. Kandidátní listinu v čele s premiérem schválilo 89 ze 111 přítomných delegátů krajské konference. Na sjezdu byl současně do funkce předsedy krajské organizace znovu zvolen Petr Benda. Jaroslav Foldyna svou kandidaturu vzdal.

Článek

Paroubek označil za volební úspěch porážku ODS. Podle Bendy by sociální demokraté v Ústeckém kraji byli spokojeni, pokud by získali v Poslanecké sněmovně osm křesel, tedy za každý okres jedno včetně lídra Paroubka.

V minulých volbách ČSSD v Ústeckém kraji vyhrála, když pod vedením Josefa Hojdara získala pět křesel. Hojdar byl z řad soc. dem. vyloučen.

Volební dvojkou v kraji bude současný předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Jaroslav Krákora. Na třetím místě je poslanec Vlastimil Aubrecht a za ním poslanec Robert Kopecký.

Paroubek se ve volbách utká na severu Čech s občanským demokratem Petrem Gandalovičem, který je primátorem Ústí nad Labem. "Je to silný kandidát, ale podle našich předvolebních výzkumů, bych jej v přímé volbě porazil," řekl Paroubek.

V Moravskoslezském kraji povede ČSSD Zaorálek

Ostravská organizace ČSSD vybrala jako volebního lídra v Moravskoslezském kraji šéfa sněmovny Lubomíra Zaorálka, hlasovalo pro něj 90 ze 133 účastníků stranické konference. Jeho nominaci v září navrhl krajský výbor ČSSD, poté ale Zaorálek prohrál boj o první místo kandidátky ve své mateřské organizaci v Porubě s poslancem Jozefem Kubinyim a prohlásil, že když nezíská důvěru na městské konferenci.

Konference ostravské organizace ČSSD schválila celou kandidátku pro parlamentní volby v pořadí navrženém krajským výkonným výborem. Na dalších místech za Zaorálkem jsou náměstek ostravského primátora Jaromír Chalupa a vysokoškolský pedagog Petr Wolf, Kubinyi je až šestý. Poslanec Petr Lachnit z kandidátky odstoupil.

Na jižní Moravě povede KDU-ČSL Ambrozek

Lídrem jihomoravské kandidátky KDU-ČSL pro volby do Poslanecké sněmovny se stal současný ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Ve druhém kole porazil ministra dopravy Milana Šimonovského, který bude na druhém místě kandidátky. V prvním kole dostali oba kandidáti po 65 hlasech, opakování pak skončilo 71 ku 62 hlasům ve prospěch vítěze.

Reklama

Výběr článků

Načítám