Hlavní obsah

David Rath zůstává v čele lékařské komory

Právo, ČTK, Václav Pergl
PRAHA

Doktor David Rath obájil funkci prezidenta České lékařské komory. Pro setrvání se vyslovilo 151 delegátů, 102 byli proti a 20 se zdrželo hlasování. Rath poděkoval za důvěru a řekl, že bude prezidentem všech lékařů. Hlasovat o jeho nedůvěře se rozhodli delegáti hned po zahájení pátečního sjezdu České lékařské komory.

Článek

Návrh podal Karel Blažek, delegát z Prahy 4. 

"Jsem bytostně přesvědčen, že se neslučuje pozice prezidenta České lékařské komory a vysoké funkce ve státní správě. Prezident Rath takový možný souběh připustil, proto navrhuji odvolání," řekl delegát Blažek.

Sjezd potom drtivou většinou hlasů souhlasil, aby tento bod byl na sjezd zařazen a bude se tedy hlasovat o Rathovo odvolání. Kdy to bude, není ještě jasné, může to být během tří dnů sjezdu.

Rathovi dává jednoznačnou podporu premiér Paroubek. Dokonce už naznačil, že je žhavým kandidátem na ministra zdravotnictví. Paroubek také v neděli vystoupí na sjezdu s krátkým projevem.

Derathizace

Odpůrci Ratha rozdávali letáky s nápisem Pozor, probíhá derathizace! Byly v něm vysvětleno, oč jde: "Derathizace není jen odstranění stávajícího prezidenta ČLK. Derathizace je především odstranění politizace komory, kterou stávající prezident zosobňuje." Podle anonymních autorů je současně s prezidentem třeba odvolat celé představenstvo ČLK, "které radí premiéru Jiřímu Paroubkovi, jak to zařídit, aby ČSSD vyhrála spolu s komunisty další volby".

"Jsou to stále stejné firmy, které tak trochu zlobí. Neočekávám, že by se tito lidé změnili," komentoval situaci Rath, který je jedním z kandidátů na funkci ministra zdravotnictví.

Podporou většiny delegátů si byl Rath jist, přestože na demonstraci před ministerstvem zdravotnictví ho minulý týden soukromí lékaři vypískali. Rath však má velkou oporu v nemocničních lékařích. Jeho schopnosti oceňuje také premiér Jiří Paroubek.

Další program sjezdu

V sobotu bude sjezd pokračovat vnitřními záležitostmi. Delegáti proberou privatizaci nemocnic a budou hovořit mimo jiné také o smlouvách se zdravotními pojišťovnami. Tento týden právě Rath s premiérem Paroubkem a zdravotními pojišťovnami dohodli, že  zdravotnické zařízení, které nebude léčit kvalitně, zanikne. Zrušeno by mělo být až sedm procent zdravotnických zařízení, a to může vyvolat na sjezdu vášnivé diskuse.

V neděli dopoledne mezi lékaře přijde premiér Jiří Paroubek, který už dal najevo, že Rath je žhavým kandidátem na post ministra zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám