Hlavní obsah

Voliči při volbách nebudou moci hlasovat korespondenčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé zřejmě nebudou moci v blízké budoucnosti rozhodovat o složení Poslanecké sněmovny prostřednictvím poštovních služeb. Návrh na zasílání hlasovacích lístků v pátek Sněmovna v závěrečném hlasování neschválila, i když se na kompromisní podobě korespondenčního způsobu hlasování shodovala.

Článek

Schválení novely zablokovali poslanci ODS a KSČM, jež se v převážné většině závěrečného hlasování zdrželi, nebo byli proti návrhu.

Návrh nepodpořili občanští demokraté, kteří nesouhlasili mj. se snížením kvóty preferenčních hlasů ze sedmi na pět procent. Takové kritérium podle Jaroslava Plachého (ODS) je výhodné spíše pro kandidáty z velkých měst.

"Další velmi negativní aspekt snížení procenta pro přeskok spočívá v tom, že kandidáti na společné kandidátce nebudou dělat volební kampaň za danou politickou stranu a její volební program, ale namísto toho sami za sebe," uvedl Plachý.

"Korespondenční volba jako taková nám nečiní problém, byli jsme připraveni ji podpořit, ale kvůli zmíněným pozměňovacím návrhům jsme zákon nepodpořili a zdrželi jsme se," řekl stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil.

Komunistům vadily náklady na korespondenční hlasování

Komunisté zase tvrdí, že korespondenční hlasování by zvýšilo byrokracii i náklady na volby o několik milionů korun. "Případný efekt - zvýšení volební účasti o pár procent - je přitom nejistý," řekl poslanec KSČM Ladislav Mlčák.

Návrh na korespondenční formu hlasování byl výsledkem kompromisu mezi  senátní a vládní verzí. Senát navrhoval hlasování poštou pro Čechy v zahraničí, vláda pro všechny české voliče s cílem zvýšit účast lidí v parlamentních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám