Hlavní obsah

ČSSD již s Jahnem nepočítá

Právo, Alexander Mitrofanov
PRAHA

S nestranickým vicepremiérem Martinem Jahnem se již nepočítá jako s volebním lídrem ČSSD v Praze. Tato zpráva se ve čtvrtek rozšířila mezi sociálními demokraty jako důsledek schůzky Jahna s premiérem a celostátním volebním lídrem Jiřím Paroubkem, která se konala v noci ze středy na čtvrtek.

Článek

Oficiální zpráva ze schůzky, kterou Právu sdělil Jahn, sice zněla, že budou jednat dál a že výsledek bude oznámen koncem týdne. V ČSSD se ale hovoří o tom, že v Praze je třeba hledat jiného lídra, protože Jahn Paroubkovi svou kandidaturu odmítl. Za favorita je označován poslanec a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček. Tato stopa ale nemusí být správná.

Předseda pražské soc. dem. Petr Hulinský totiž ve čtvrtek Právu řekl: "Kdyby se pan Jahn rozhodl nekandidovat, očekávám, že nám to sdělí na mimořádném krajském výkonném výboru, který jsem svolal na pondělí 18. října. Pak by mě čekala diskuse s Jiřím Paroubkem. Spolu bychom prohovořili možnosti, které má soc. dem. v Praze pro výběr nového lídra."

Paroubek: Jahn není politický člověk

Paroubek připustil, že kvůli Jahnovi "investoval hodně politického kapitálu", aby o jeho kandidatuře soc. dem. přesvědčil. "Zjišťuje (Jahn), že není příliš politický člověk," uvedl ve čtvrtek premiér v BBC s odvoláním na vyjádření vicepremiéra, že ho nebaví schůzovat.

Podle Paroubka zažil Jahn šok, když absolvoval šňůru politických schůzí, přesto ale věří, že spolupráce s ním může pokračovat. "Je to odborník, který se zřejmě nechce politicky angažovat," poznamenal premiér a dodal, že jasno v této otázce bude po neděli. "Pořád vidím tu věc s panem Jahnem otevřenou," poznamenal.

Na Křečkovu adresu Paroubek řekl, že je to nejen jeho kamarád, ale i silný představitel soc. dem.. "Také by to byla možnost," dodal.

Hulinský: kandidátů může být několik

Ke spekulaci, že by se lídrem mohl stát i šéf Úřadu vlády a premiérův blízký spolupracovník Ivan Přikryl, Paroubek prohlásil, že nechce dělat "osobní politiku", a proto tato varianta není na pořadu dne.

Hulinský byl zdrženlivý ke Křečkovým případným šancím stát se jedničkou na kandidátce v hlavním městě: "Pan Křeček je jedním z poslanců, kteří mají Pražanům co nabídnout, nicméně možností je několik."

Pro Křečka hovoří jeho popularita plynoucí z dlouholeté činnosti ve Sdružení nájemníků. K výhradám, které se proti němu objevují i v samotné ČSSD, však patří poslancův věk (67 let) a rovněž aféra s neplatným titulem JUDr., kterým se v 90. letech nechával oslovovat. Křeček je nyní právoplatným doktorem práv, titul získal v roce 2001.

Dalšími členy Sněmovny za pražskou soc. dem. jsou Jan Kavan (ten však oznámil, že do parlamentu znovu kandidovat nebude), Eva Nováková, Miroslav Svoboda, Karel Šplíchal, Petr Ibl a Miloš Máša. Podle Hulinského v případě, že se Jahn oficiálně vzdá kandidatury, nemusí obvodní konference soc. dem. nikoho nominovat na lídra a mohla by začít diskuse o možných kandidátech, která by vyvrcholila zvolením lídra na krajské konferenci 5. prosince.

Jahn již ve středu mluvil o tom, že není spokojen s trendem Paroubkovy politiky, která podle něj vytváří dojem, že soc. dem. se sbližuje s KSČM a tím odrazuje středové voliče. Právě tuto skupinu obyvatelstva měl Jahn podle původní dohody s Paroubkem coby volební lídr v Praze oslovit.

Reklama

Související články

Jahn asi odmítne lídra v Praze

V pražské ČSSD se stále hlasitěji hovoří o tom, že volebního lídra v Praze do Sněmovny nebude dělat bezpartijní vicepremiér Martin Jahn, protože se chystá...

Jahn s Paroubkem se na kandidatuře nedohodli

Nestranický vicepremiér Martin Jahn a premiér a celostátní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek se v noci ze středy na čtvrtek nedohodli, že Jahn bude usilovat...

Výběr článků

Načítám