Hlavní obsah

Paroubek: jsou tři kandidáti na ministra zdravotnictví

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek by měl již brzy rozluštit otázku, kdo se stane novým nástupcem ve středu odvolané Milady Emmerové (ČSSD) na ministerstvu zdravotnictví. Paroubek uvažuje o třech kandidátech, k nimž patří dosavadní náměstek ministryně zdravotnictví Jiří Koskuba a prezident České lékařské komory David Rath. Jméno třetího vzadu však premiér odmítl prozradit.

Článek

Paroubek uvedl, že na ministra má tři kandidáty. "O třetím ještě nikdo neví, tak bych ho rád uchránil přehnaného zájmu", uvedl Paroubek ve čtvrtek v BBC, aniž uvedl jméno. [celá zpráva]

"Prezident republiky tady bude, pokud jsem dobře informován, ve čtvrtek, takže do příštího čtvrtka je čas a ve čtvrtek panu prezidentovi dám návrh," řekl novinářům.

Zřejmě za nejžhavějšího uchazeče o toto vládní místo je považován Rath, který má před sebou sjezd lékařské komory. Nelze vyloučit, že bude čelit výzvám k odstoupení.

Ratha čeká o víkendu jednání České lékařské komory

Paroubek nechtěl spekulovat o tom, nakolik bude mít závěr sjezdu ČLK vliv na Rathovy šance. "Nevím, jakým způsobem by to mohlo rozhodnout, nebo nerozhodnout," řekl a dodal, že sjezd je pro něj v této věci záležitost spíš podružná. Na otázku, zda by ministr mohl být zároveň šéfem ČLK, řekl, že to už je věc komory. "Museli by asi najít nějaké řešení," sdělil.

Rath se však netěší podpoře celého poslaneckého klubu soc. dem. Paroubek se ale včera Ratha opět zastal, přičemž řekl, že personálie na ministerstvu nebude nejméně do konce týdne komentovat.

Ve hře má být také náměstek pro zdravotní péči Jiří Koskuba, který je primářem interny FN Bulovka v Praze. O něm premiér znovu řekl, že je sice kvalifikovaný, ale jeho handicapem je to, že jsou osobní přátelé, což by mu mohl někdo vyčítat.

Dryml už je ze hry ven

Páteční Právo přineslo informaci i o možné aspiraci bývalého ředitele nemocnice ve Vrchlabí Vladimíra Drymla, který je členem odborné komise ČSSD pro zdravotnictví. Dryml ve čtvrtek Právu sdělil, že své služby nabízel od června ministryni Miladě Emmerové.

"Těsně před jejím odvoláním jsem se s ní domluvil, že bych přišel na ministerstvo a pomohl jí se stabilizací zdravotnictví," připustil Dryml. Uvedl, že očekával, že Emmerová v křesle ministryně do voleb nevydrží.

Dryml byl rozporuplnou postavou i ve vrchlabské nemocnici, na kvalitu poskytnuté péče si stěžoval i Miloš Lipert, otec mladého pacienta, jenž se v nemocnici léčil. "Člověk, který dirigoval nemocnici ve Vrchlabí by neměl jít do této funkce, protože si nedokázal udělat pořádek ve vlastní nemocnici," prohlásil na adresu Drymla Lipert.

V parlamentních kuloárech se kromě Koskuby, Ratha a Drymla hovořilo i o jménech někdejší náměstkyně ministra práce Běly Hejné či ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka. Emmerová v deníku Právo uvedla, že by ráda jako svého nástupce viděla svého bývalého náměstka Radovana Suchánka.

"Pokud jde o programová východiska soc. dem., myslím si, že se příliš měnit nebudou. A pokud jde o to, co bude do konce volebního období, odmítám to, že bychom vůbec uvažovali o zvýšení spoluúčasti pacientů," uzavřel spekulace o zdravotnictví Paroubek s tím, že neočekává ani zásadní změny ve volebním programu ČSSD.

Anketa

Který z trojice premiérových kandidátů se vám zdá nejlepší na funkci ministra zdravotnictví?
David Rath
9,8 %
Jiří Koskuba
4,2 %
Vladimír Dryml
70,6 %
nedokáži posoudit
15,4 %
Celkem hlasovalo 1520 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám