Hlavní obsah

Premiér byl interpelován i kvůli žampiónům v octě

Novinky, ora
PRAHA

Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) čelil spolu s ostatními ministry ve Sněmovně otázkám opozičních poslanců. Interpelace se týkaly problémů ve zdravotnictví, Evropské unie i gestu vlády vůči odsunutým Němcům.

Článek

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se zajímala o situaci českých zubařů. Stěžovala si na údajný premiérův výrok, jenž podle ní měl prohlásit, že "problémem stomatologie je, že zubařky jdou dříve do důchodu".

Paroubek řekl, že "takový výrok nezná". K situaci zubařů podotkl, že společně s prezidentem České stomatologické komory Jiřím Pekárkem musel v průběhu září zaměřit svou pozornost na nedostatek kvalifikovaných stomatologů. Dohodli se, že by se měl zvýšit počet studentů stomatologie, kteří by do budoucna mohli nahradit zubaře odcházející do penze.

Dále se Paroubek krátce zmínil i o vstřícnému gestu vlády vůči odsunutým sudetoněmeckým antifašistům. Premiér mj. ocenil pochvalnou zmínku od bavorského šéfa CSU Edmunda Stiobera, který jej příjemně překvapil.

Langrovi se nelíbily evropské žampióny

Další místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS) se opíral do EU, která podle něho měla diskriminovat Česko vydáváním předpisů upravujících počet žampionů ve stravě. "Co je to za Evropu, když řeší množství žampiónů v našem octě," hřímal za řečnickým pultem sugestivně Langer.

Paroubek označil v odpovědi tento požadavek EU za "hloupost". "Evropa má na rozdíl od RVHP zpětné vazby, takže můžeme já i pan místopředseda Langer konstatovat, že rozhodnutí žampionech je špatné," řekl proevropský Paroubek.

Langer zpovídal i ministra průmyslu

Langer byl aktivní i v dalším průběhu interpelací, zeptal se ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) na pomoc městu Litovli v Olomouckém kraji, ze kterého Langer pochází. Langer tvrdil, že po tornádu, které se v roce 2004 přehnalo nad Litovlí, ministerstvo průmyslu slíbilo finanční pomoc postiženým místům, ale zatím žádné peníze neuvolnilo.

Urban odpověděl, že "bohužel konkrétní projekty na pomoc měly dodat ministerstvu postižené firmy, jež tak zatím neučinily"."Nemůžeme tedy uvolnit možné finanční prostředky, abychom nebyli v rozporu s rozpočtovými pravidly," upřesnil ministr.

"Chápu váš přístup jako projev byrokracie, na kterou doplatí občané Litovle," kontroval Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám