Hlavní obsah

Vláda znovu navrhla Klausem odmítnuté kandidáty na soudce

PRAHA

Vláda se na středečním večerním jednání rozhodla Hradu navrhnout 68 justičních čekatelů. Prezident Václav Klaus na seznamu jmen najde i 13 z těch, jež odmítl letos v březnu kvůli nízkému věku. Podle Klause by soudci měli být starší 30 let.

Článek

Čekatelů mladších 30 let ve středu navrhla vláda celkem 25. Podle ministerstva spravedlnosti, které o jejich jmenování usiluje, byli po poradě s předsedy krajských soudů vybráni nejkvalitnější uchazeči. Některé z nich doporučili krajští soudci, kteří doufají v jejich jmenování.

Klaus letos na jaře odmítl kvůli nízkému věku jmenovat soudci 32 justičních čekatelů mladších 30 let. Dostal se tak do sporu s ministerstvem spravedlnosti i soudci.

Věkovou hranici 30 let stanovil pro soudce zákon v roce 2003. Podle jeho přechodného ustanovení se ale omezení netýká právníků, kteří byli justičními čekateli už před přijetím zákona. Důvodem výjimky je nedostatečný počet soudců.

Rozhořčení čekatelů i soudců

"Splňuji všechny zákonné podmínky a pro jmenování jsem udělal maximum. Podle pana prezidenta prostě nedosahuji takové věkové hranice, abych byl schopen soudit," uvedl jeden z čekatelů Petr Langer z Ostravy. Klaus si prý neuvědomuje, že téměř každý současný soudce v ČR soudí zhruba od svých 26 let. 

Klausovo rozhodnutí vyvolalo nevoli právníků ze Soudcovské unie (SU), kteří jej považovali za diskriminační. Podle šéfa SU Jaromíra Jirsy by se měl prezident rozhodovat nikoli podle věkové hranice, nýbrž podle schopností kandidátů na soudce. Jirsa tvrdil, že prezident by měl schválit navržené justiční čekatele i podle Ústavy.

Klaus: jmenování je v kompetenci prezidenta

Klaus jeho argumentaci odmítl: "Jmenování soudců je z hlediska prezidenta republiky rozhodovacím procesem a nikoli automatismem, a proto v žádném případě nemohu souhlasit s výrokem, že 'prezident republiky nemá možnost rozhodnout se na základě vlastní úvahy, že soudce nejmenuje'."

Podle Klause v roce 1998 současný předseda Ústavního soudu a tehdejší ministr spravedlnosti za ČSSD Pavel Rychetský informoval vládu, že "rozhodnutí o jmenování soudců je plně v kompetenci prezidenta republiky"."Jsem přesvědčen, že teprve věk kandidáta nad 35 let může poskytnout jakousi záruku naplnění osobnostních předpokladů, které je třeba na soudce klást," napsal prezident. 

V Česku nyní pracuje více než 2900 soudců. Do plného stavu jich stále chybí 160. Klaus během dvou let strávených v prezidentském úřadu jmenoval 193 soudců.

Anketa

Mohou být soudci mladší 30 let?
ano
63,3 %
ne
36,7 %
Celkem hlasovalo 49 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám