Hlavní obsah

Vláda schválila koncepci rodinné politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu večer schválila národní koncepci rodinné politiky, která má více zapojit otce do výchovy dětí nebo umožnit lidem lépe skloubit profesní a rodičovskou roli. Sdělila to mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Kritici včetně některých vládních politiků ale materiálu z dílny ministerstva práce a sociálních věcí vyčítají, že je příliš obecný a dostatečně neřeší finanční podporu rodin.

Článek

Podle dokumentu by si například oba rodiče mohli rozložit rodičovskou dovolenou, aby šla po částech čerpat až do osmi let věku dítěte. Její celková doba by ale zůstala tři roky, jako je tomu dnes.

Koncepce dále řeší například podporu práce z domova, větší využití volné pracovní doby a částečných úvazků. Zaměstnavatelé by například formou daňových úlev mohli být motivováni k zakládání dětských koutků na pracovištích. Ministerstvo by také chtělo přimět mateřské školky, aby přizpůsobily svou pracovní dobu potřebám rodičům.

Nízká porodnost

Česká republika je podle zprávy OSN zemí s jednou z nejnižších porodností na světě. Na každou ženu připadá v ČR 1,19 dítě, hůře jsou na tom pouze Čína a Ukrajina. Politici se tak snaží najít recept na zvýšení motivace mladých párů k plození ratolestí.

Nízká porodnost je trnem v oku především věřícím politikům. Poslanci KDU-ČSL Josef Janeček a ODS Marek Benda navrhli změny, jež by měly zavést daňové reformy pro rodiče a motivovat je, aby zůstávali s dětmi doma.

Daňová zvýhodnění by podle poslanecké koncepce měla nahradit přídavky na děti, které dnes dostávají všechny rodiny s dětmi s příjmem menším, než je trojnásobek životního minima. Tyto úlevy by stát přišly na 20 miliard korun. Dvanáct miliard by ale zároveň ušetřil zrušením přídavků. "Celkové náklady by oproti současné daňové reformě vzrostly jen o tři miliardy korun," píšou autoři koncepce. Daňové úlevy ale chudým rodinám příliš nepomáhají, míní jejich kritici. 

Snaha podpořit novorozence

Účelem změn rodinné politiky je podle poslanců podpora péče o novorozence. Péče o dítě by se podle nich měla chápat jako pracovní činnost ve prospěch státu a měla by být řádně odměněna. Proto by příspěvek v rodičovství měl dosáhnou alespoň výše minimální mzdy, řekl autor poslanecké vize rodinné politiky Vojtěch Belling z Občanského institutu Belling.

Minimální mzda letos činí 7185 korun. Příspěvek by dostávali ale jen rodiče dětí do čtyř let, kteří se o ně osobně starají po celý den. Tato dávka dnes dosahuje 3653 korun, ale rodiče mohou dítě na omezenou dobu svěřit do péče někoho jiného.

Podporu v mateřství, kterou pečující rodič dostává do osmadvacátého týdne věku dítěte, by poslanecká koncepce zvýšila až na úroveň původního platu. V současnosti činí 70 procent. "Předkládáme konkrétní opatření, ty vládní koncepce postrádá," uvedl Belling.

Neshody v koalici

Menší vládní partneři však nepřijímají národní koncepci bez výhrad. Nesouhlasí s ní ministerstvo zahraničí vedené lidovcem Cyrilem Svobodou, podle kterého koncepce nepodporuje tradiční formu manželství.

Vládnímu zmocněnci pro lidská práva Svatopluku Karáskovi (US-DEU)zase vadil pravý opak. Koncepce údajně nezohledňuje alternativní formy soužití, jako jsou sňatky homosexuálních párů. Karásek však od svých výtek nakonec upustil.

V Česku sice stoupá průměrná délka života, ovšem alarmující je trend, kdy od roku 1993 se narodí méně dětí než kolik lidí zemře. Rozdíl činí zhruba 20 tisíc lidí, počet narozených za rok kolísá okolo 90 tisíc, 110 tisíc ročně umře.

Reklama

Výběr článků

Načítám