Hlavní obsah

Emmerovou zastoupí Škromach

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve středu odpoledne na návrh premiéra odvolal ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou (ČSSD). Prozatímním šéfem resortu bude podle Klause vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Premiér Jiří Paroubek uvažuje, že na uvolněný ministerský post nominuje šéfa České lékařské komory (ČLK) Davida Ratha.

Článek

Premiér chce nástupce Emmerové mít příští týden. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Kocová řekla, že ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach pověří náměstka pro zdravotní péči Jiřího Koskubu, aby fakticky řídil ministerstvo do doby, než bude jmenován nový ministr.

Ve Sněmovně se objevily také úvahy, podle nichž by se mohl právě Koskuba stát novým ministrem. Paroubek to ale odmítl. "To si nemyslím," řekl. Dodal, že s Koskubou ho pojí osobní přátelství. "Takže to by nedělalo dobrotu," podotkl Paroubek.

Škromach: Je potřeba pevná ruka

Škromach doufá, že ministerstvo bude vést jen krátkou dobu a že brzy místo něho nastoupí nový ministr či ministryně, který by se vedení úřadu věnoval na plný úvazek. "V této době je potřeba docela pevná ruka," uvedl.

"Beru to tak, že jsem vyhověl panu premiérovi v této situaci, a doufám, že ten stav bude trvat co nejkratší dobu," řekl ministr. Pokud to ale bude nutné, i Škromach je ochoten k případným jednáním s lékaři a zdravotními pojišťovnami, jejichž spory s ministerstvem situaci ve zdravotnictví v posledních týdnech vyhrocovaly.

"Domluvíme se asi na postupu během této doby. Toho času mnoho nezbývá, je potřeba jej využít samozřejmě ve spolupráci s příslušnými náměstky, kteří situaci na ministerstvu dobře znají," dodal vicepremiér.

"Na setkání s odcházející ministryní premiér ocenil její dosavadní práci," sdělila mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Resort zdravotnictví se v poslední době potýká s mnoha problémy, v úterý večer například rezignovali všichni náměstci Emmerové. Nelíbilo se jim, že mezi ně má údajně přijít  Rath. [celá zpráva] Na tento post jej prosazoval premiér Paroubek.

Právě Rath je jedním z možných kandidátů na funkci ministra zdravotnictví. "Pokud nabídka na ministra zazní, nemám šanci říci ne, neboť bych ztratil důvěryhodnost," řekl Novinkám Rath. Pokud by se stal ministrem zdravotnictví, je Rath ochoten se vzdát prezidentství komory, aby vyloučil střet zájmů.[celá zpráva]

Stínový ministr ODS: Rath by byl ještě horší

Stínového ministra zdravotnictví ODS Tomáše Julínka premiérovo rozhodnutí trochu překvapilo. "Že pan předseda Paroubek opravdu v tom buldozerování jde tak drasticky do hloubky, to mě překvapilo. Vytváření nejistoty v tomto resortu je obrovsky nebezpečné," řekl.

I když působení Emmerové v čele resortu bylo podle Julínka "určitě tragické", horší by prý bylo jmenování Ratha novým ministrem. "Rath již dlouho plánuje obsazení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a mám vážnou obavu z destabilizace zdravotnictví a tunelování VZP," sdělil Novinkám Julínek.

Janeček: Personální změny k ničemu nevedou

Expert KDU-ČSL na zdravotnictví Josef Janeček označil odvolání Emmerové za "tanečky v resortu, které samy o sobě k ničemu nevedou." "Největší chybou Emmerové bylo, že se dostala pod vliv lobbistických lékařských a farmaceutických skupin," řekl Novinkám Janeček. 

Lidovecký poslanec nechtěl sdělit, zda pokládá Ratha a lidi kolem něj za lobbistickou skupinu. Podle něj nelze nyní hodnotit, zda by Rath byl pro ministerstvo zdravotnictví posilou, neboť "ještě neviděl jeho koncepci zdravotnictví".

Odbory: Premiér šlape cestu Rathovi

Obavy z možného nástupu Ratha na ministerský post dával najevo i předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. "Premiér zjevně vyšlapuje cestu Rathovi na ministerstvo zdravotnictví," řekl Schlanger.

Podle něj by se měl Rath vyvarovat hromadění funkcí ministra a prezidenta ČLK, protože "by se jednalo o zjevný střet zájmů".

Pozici bývalé ministryně zhoršila stávka soukromých lékařů, jež v minulém týdnu protestovali proti zpožděným platbám od zdravotních pojišťoven.

Ministryně Emmerová byla ve funkci 14 měsíců, byla již šestou šéfovou zdravotnictví za sedm let, kdy je u vlády ČSSD. Oficiálně musí Emmerovou odvolat prezident republiky Václav Klaus.

Anketa

Souhlasíte s tím, že byla ministryně zdravotnictví Milada Emmerová odvolána?
ano
84 %
ne
16 %
Celkem hlasovalo 10158 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám