Hlavní obsah

Jahn asi odmítne lídra v Praze

Právo, Alexander Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské ČSSD se stále hlasitěji hovoří o tom, že volebního lídra v Praze do Sněmovny nebude dělat bezpartijní vicepremiér Martin Jahn, protože se chystá kandidaturu odmítnout. Jahn to na dotaz Práva v úterý nepopřel.

Článek

Omezil se pouze na SMS zprávu: "Pokud bych se rozhodl o kandidaturu dále neusilovat, tak bych to po dohodě s premiérem včas oficiálně oznámil."

Z Jahnova okolí se však Právo dozvědělo, že rozhodnutí má padnout do konce tohoto týdne, ještě před zahájením obvodních stranických konferencí, které mají nominovat lídra kandidátky. A že se spíše očekává, že vicepremiér poděkuje za důvěru, ale nakonec na tuto možnost rezignuje.

Podle informací Práva jde především o to, aby Jahn s Paroubkem dohodl způsob, jak má své rozhodnutí oznámit veřejnosti. Premiér a schválený celostátní volební lídr soc. dem. totiž vicepremiéra do čela pražské kandidátky vehementně prosazoval.

"Sociální demokracii to může pomoct. Je to člověk, ze kterého může mít ODS strach," prohlásil dříve Paroubek. Dodal, že "možná pan Jahn nakonec nebude nominován, ale já jako Jiří Paroubek, jako možná ne nevýznamný člen ČSSD, bych si to velmi přál".

V Praze za ODS kandiduje šéf Mirek Topolánek.

Vyčítali mu liberální názory

Proti Jahnovi se z řad pražské ČSSD ozývaly hlasy, a to kvůli jeho údajně příliš liberálním ekonomickým názorům, mj. na řešení problémů ve zdravotnictví.

V rozhovoru pro Právo v polovině září k tomu Jahn řekl: "Souhlasím s tím, že napřed je třeba ve zdravotnictví ucpat díry, a pokud to nepomůže, pak je nutné hledat i určité regulační mechanismy, jak omezit návštěvy lékařů, které nejsou nezbytné, které jsou opakované a podobně. Lidem musí někdo říct: já nechci, abyste případně platili u lékaře proto, že chci od vás peníze na zdravotnictví, ale proto, že je ta péče nadužívaná, chodíme třikrát tolik k lékaři, než je průměr v Evropě, a k tomu není důvod."

Kritiku však na krajském výkonném výboru začátkem září umlčely projevy Paroubka a tehdejšího šéfa ČSSD Stanislava Grosse. Pro Jahna jako volebního lídra pak bylo 21 členů KVV, nikdo nebyl proti a čtyři se zdrželi hlasování.

Původně chtěl být pražským volebním lídrem ČSSD

Jahn tehdy prohlásil, že "soc. dem. je strana, která má v této zemi největší potenciál pro řešení problémů", ale že do ní teď nevstoupí, protože by to mohlo vypadat jako kariérismus. "Důvěry si nesmírně vážím. Dnes je zcela evidentní, že po dvou volebních obdobích vlády sociální demokracie je na tom česká ekonomika nejlépe v soudobé historii," dodal Jahn.

V rozhovoru pro Právo o několik dnů později Jahn na dotaz, proč se domnívá, že by mohl být jednou z tváří budoucí ČSSD, uvedl: "Protože si myslím, že jsem měl na politiku soc. dem. do současnosti určitý vliv. Nakonec strategie hospodářského růstu, kterou vláda schválila a kterou premiér Paroubek podporuje, dává jasný směr toho, co by česká ekonomika měla dělat. ČSSD je strana, která se postará o ty, kteří to potřebují, ale také vytvoří podmínky pro ty, kteří ekonomiku a prosperitu poženou dopředu."

Pochybnosti soc. dem. straníků o Jahnovi

I přes úspěch na KVV a deklarovanou podporu premiéra Paroubka mezi pražskými soc. demokraty přetrvávaly pochybnosti, zda politický začátečník Jahn s názory, jež jsou v soc. dem. vnímány jako kontroverzní, obstojí v náročné kampani jako člověk, který má razantně agitovat na mítincích pro program ČSSD.

Reklama

Související články

Pražská ČSSD chce jako volebního lídra Jahna

Pražskou kandidátku ČSSD by měl vést příští rok ve volbách vicepremiér pro hospodářství a nestraník Martin Jahn. Jeho nominaci drtivou většinou v sobotu...

Výběr článků

Načítám