Hlavní obsah

Lidovci jsou připraveni odmítnout Zákoník práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úterní spory kvůli Zákoníku práce vyvrcholily večer prohlášením předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska, že jeho strana je připravena návrh zákona v prvním čtení poslat zpět k přepracování, což se prakticky rovná odmítnutí zákona. Během dne koaliční strany měly ohledně svého postoje ke spornému zákonu několik prohlášení, která se stále měnila.

Článek

Koaliční strany se na ranní schůzce dohodly, že zákon se změní. Lidovci to ale chtěli udělat ještě předtím, než jej začne projednávat Sněmovna. S tím ale nesouhlasil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Spolu se svou stranou prosazuje, aby se zákon změnil až v průběhu druhého čtení ve Sněmovně. "Zákon se nyní bude schvalovat v prvním čtení, tedy ve vládní podobě, ve druhém čtení jsou pak možné případné změny," řekl Novinkám Škromach.

Kalousek ale v rozhlasové stanici BBC reagoval, že v takovém případě bude jeho strana proti tomu, aby se norma do druhého čtení vůbec dostala a strana v prvním čtení navrhne vrátit zákon k přepracování. Koaliční strany ale mají ještě asi týden času, aby se dohodly. Zákon přijde v dolní komoře na řadu nejdřív příští středu.

Problém s postavením odborářů

Současné znění Zákoníku práce, které chtějí sociální demokraté ve Sněmovně prosadit s pomocí komunistů, je podle lidovců protiústavní a dává příliš velké pravomoci odborářům. Odbory by například mohly rozhodovat i za zaměstnance, kteří v nich nejsou organizováni.

Proto pro zákon lidovci nezvedli ruce při rozhodování kabinetu, ministři sociální demokracie je však přehlasovali. Sociální demokracie pak řekla, že zákon prosadí i s podporou komunistů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Senátu se bude projednávat Zákoník práce

Nový Zákoník práce, jenž vyvolal koaliční spory, bude předmětem úterního veřejného slyšení Senátu. Senátoři chtějí vyslechnout názory zastánců a odpůrců nového...

Výběr článků

Načítám