Hlavní obsah

Kalousek se zeptá premiéra na komisi k Unipetrolu

Právo, gö,luk,trj
PRAHA

Šéf lidovců Miroslav Kalousek se na úterním koaličním jednání chce zeptat premiéra Jiřího Paroubka na důvod, proč má být ustavena parlamentní vyšetřovací komise nejen k privatizaci Unipetrolu, ale celého chemického průmyslu. Na tom se dohodli soc. dem. s komunisty.

Článek

"Bude nás zajímat ten důvod, proč je to potřeba rozšířit," řekl v pondělí Právu Kalousek. Lidovci se již jednou přiklonili k návrhu opoziční ODS, zatímco ČSSD to tehdy označila za okopávání kotníků. Vznikla tak první vážnější koaliční krize za Paroubkova premiérování.

O zřízení komise bude možná už v úterý jednat Sněmovna.

 "Nebráníme se tomu, aby bylo prošetřeno cokoli, kde existuje jakékoli podezření, ale rádi bychom znali důvod (pro rozšíření záběru vyšetřovací komise)," uvedl Kalousek.

Privatizace české chemie podle něj sahá do poloviny 90. let a materiál pro komisi, která by svou práci měla dokončit v lednu 2006, značně rozsáhlý. "Zeptáme se, zda jsou zřejmé indicie, pro které by měly být vyšetřovány okolnosti privatizace Unipetrolu. A zeptáme se na indicie, které vedou k roku 1995. Zatím jsem neslyšel žádné závažné podezření. Doufám, že nám ten argument bude sdělen," dodal Kalousek.

Paroubek: Je třeba se podívat, kdo kradl a v jaké době

Paroubek včera zopakoval jeden z argumentů pro širší zaměření komise: "Je třeba se podívat, kdo kradl a v jaké době, protože některé věci, jako třeba privatizace České rafinérské, jsou trošku podivné. Zpochybnil proceduru, kdy 49 procent akcií České rafinérské "šlo de facto bezúplatným převodem na investory -lidovci ve vládě tehdy seděli".

 Komunisté chtějí s parlamentní komisí prověřit privatizaci celého chemického průmyslu. "Nikoli pouze Unipetrolu. Na to ať chlapci z ODS zapomenou. To by se některým líbilo, kdybychom si na ně neposvítili," řekl včera na dotaz Práva předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Váhání ODS

Občanští demokraté se zatím nerozhodli, zda by souhlasili s návrhem na komisi avizovanou po schůzce špiček ČSSD a KSČM. "Vyčkáme, jaké bude výsledné zadání této komise. Jaký bude skutečný zájem věci objasnit," řekl první místopředseda ODS Petr Nečas.

Podle ODS je třeba mimo jiné vyřešit, zda byl Unipetrol prodán za skutečně nejvýhodnější cenu, jak souvisí případ "pět na stole v českých" s okolnostmi privatizace, či co je pravdy na tvrzení polské prokuratury, že existuje podezření o úplatcích při privatizaci ve výši 1,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám