Hlavní obsah

Detektivové byli za Lubinu povýšeni

PRAHA

Policejní prezident Vladislav Husák v pondělí povýšil tři policisty, kteří se zasloužili o dopadení Davida Lubiny obviněného z vraždy střihače televize Nova Michala Velíška. Policisté dopadli údajného pachatele minulý týden v úterý.

Článek

Policejní prezident povýšil do hodnosti podplukovníka pražského kriminalistu Josefa Lottese, jeho dva spolupracovníky Petra Špitálníka a Rostislava Nováka na majory. Ředitel pražské policejní správy František Snopek sdělil, že v úterý mimořádně povýší také tři policisty, kteří Lubinu přímo zadrželi. Celé oddělení vražd a spolupracující policisté dostanou finanční odměnu.

Jednatřicetiletý Lubina podle policie 13. září na Karlově náměstí v centru Prahy obtěžoval mladou ženu a ohrožoval ji pistolí. Velíšek si toho všiml, a když se ženy zastal, útočník po něm několikrát bez varování vystřelil. Dvaatřicetiletý otec roční dcery útok nepřežil.

Lubina po vraždě zmizel. Policie ho po třítýdenním pátrání zadržela v úterý v podvečer poblíž stanice metra Černý Most v Praze 9. Předtím se ukrýval v lesích na okraji Prahy, kde si vybudoval podzemní skrýš. Informaci, kde Lubina je, získala televize Nova, která za dopadnutí Lubiny přislíbila 100 000 korun, a předala ji policii.

Lottes v pondělí potvrdil, že Lubina svoji vinu nepopírá a policie ho bude nadále vyslýchat. Podle vyšetřovatele případu se obvinění z vraždy opírá také o genetickou expertizu. Analýza DNA prý jednoznačně potvrdila, že je pachatelem.

Lubinu prý zradil komplic

Jednatřicetiletého Davida Lubinu, který podle policie 13. září zastřelil střihače televize Nova Michala Velíška, vydal podle Nedělního světa (NS) do rukou policie jeho komplic. Spolu s dalším mužem také Lubinovi nosili zásoby do úkrytu na okraji Prahy.

"Policie si zjistila výskyt lidí, kteří s ním (Lubinou) byli v kontaktu, a ty potom sledovala. Znali jsme člověka, který mu pomáhal," řekl nedělníku zástupce velitele pražské kriminální služby Milan Jindrák. Muž tedy nakonec Novu upozornil na to, že je Lubina na klánovickém nádraží, odkud ho policie sledovala a čekala na vhodný okamžik k jeho zadržení.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie dopadla a obvinila Davida Lubinu

Policie v úterý dopadla jednatřicetiletého Davida Lubinu z Hostouně na Kladensku. Podezírá ho z vraždy střihače TV Nova Michala Velíška. Policie Lubinu ještě...

Nova vyplatila 100 tisíc za dopadení Lubiny

Televize Nova v úterý vyplatila dvěma lidem dohromady stotisícovou odměnu za pomoc při dopadení Davida Lubiny. Ten je obviněn z vraždy střihače Michala Velíška...

David Lubina je ve vazbě

Jednatřicetiletý David Lubina poputuje z policejní cely do vazební věznice. Soud ve čtvrtek odpoledne vyhověl návrhu žalobkyně a na recidivistu stíhaného kvůli...

Výběr článků

Načítám