Hlavní obsah

Paroubek: Platby lékařům se do konce roku zrychlí

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek očekává, že situace ve zdravotnictví se do konce roku zlepší. Podle něj by zdravotní pojišťovny měly zrychlit proplácení faktur lékařům až o deset dnů, dnes jim to trvá průměrně 53 dní.

Článek

Kvůli tomuto zpoždění se dostávají lékaři do platební neschopnosti. Minulý týden proto demonstrovali. "První výsledky budou vidět, zkrácení těch 53 dnů o nějakých deset dnů do konce roku a další výsledky budou v první polovině roku," uvedl premiér včera v ČT.

Věří, že k uklidnění povede i výměna jednoho nebo dvou náměstků, kteří budou schopni komunikovat s veřejností: "Bude to David Rath nebo podobný razantní typ člověka."

Podle prvního místopředsedy ODS Petra Nečase Rathův příchod na ministerstvo situaci nevyřeší. Za krizi nese podle něj odpovědnost hlavně osm let vlád ČSSD. "Zdravotnictví je ve vážné krizi, má 12miliardový deficit, prodlužuje se doba, kdy se čeká na operace, v roce 2002 se zastavilo prodlužování střední délky života," uvedl Nečas. ODS by podle něj hlavně zarazila stav, kdy zdravotní pojišťovny musí vydávat více peněz, než přijmou.

Paroubek uznal, že na deficitu zdravotnictví nese velkou odpovědnost ministerstvo, které více nedohlíželo na pojišťovny. Za chybu také považuje stale se zvyšující ceny léků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám