Hlavní obsah

V užším výběru soutěže o logo Česka je pět návrhů

PRAHA

Od ledna by Česko mělo mít logo, které se stane jeho jednotným vizuálním symbolem v zahraničí. Odborná porota v sobotu na ministerstvu zahraničí vybrala pět ze 419 návrhů, jež obdržela od 192 autorů z Česka i zahraničí. Tvůrci vybrané pětice budou muset své návrhy dopracovat podle doporučení poroty, která o nich bude znovu jednat zhruba na přelomu listopadu a prosince.

Článek

Člen poroty, profesor VŠUP a její bývalý rektor Zdeněk Ziegler při hodnocení dosavadního výběru naznačil, že mnohé návrhy byly naivní a chyběl jim pohled na Českou republiku jako celek.

Ziegler je ale optimista a věří, že komise logo vybere. Tvůrci pěti návrhů, které v sobotu komise zvolila do druhého kola, dostanou po 20 000 korunách. Vítěz pak obdrží jednorázovou odměnu 50 000 korun. Pět návrhů, jež komise vybrala do druhého kola, však její členové ani Adamcová nechtěli ukázat.

Adamcová uvedla, že mezi zahraničními návrhy byly mimo jiné z Německa, Dánska a Austrálie. Soutěž byla vypsána 15. srpna, autoři měli návrhy zasílat do konce září.

Vybrané logo nebude nahrazovat státní symboly České republiky, ale bude je doplňovat například při akcích na veletrzích, výstavách, při mediálních prezentacích a na dalších propagačních materiálech.

Logo má být součástí jednotné koncepce prezentace Česka, která má zlepšit současnou nelichotivou image země jako nepříliš vyspělé postkomunistické země s levnou pracovní silou. ČR má podle představy vlády působit jako moderní stát EU, který má světovou úroveň služeb, bohatou historii a zajímavou současnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám