Hlavní obsah

Čeští záchranáři připraveni zasáhnout v Asii

– PRAHA

Čeští záchranáři jsou připraveni vyjet na pomoc do oblastí Asie, které v sobotu postihlo silné zemětřesení. Čekají pouze na oficiální žádost o pomoc od tamních úřadů. Hasiči jsou schopni připravit k odjezdu svůj záchranný a vyhledávací tým do 24 hodin. Ve stejné době by mohli vyrazit i záchranáři z humanitární organizace Hand for Help.

Článek

Potvrdil to v sobotu mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kopáček a mluvčí Hand for Help Jana Eichlerová. Začínají se připravovat i finanční sbírky.

"Zatím nevíme, co pákistánská vláda požaduje, co by případně potřebovala. Nevíme, jestli potravinové dávky nebo speciální tým," uvedl Kopáček. 

Na oficiální žádost o pomoc čekají i záchranáři z organizace Hand for Help. "Je to zatím velmi čerstvé. Uvažujeme o tom, že bychom vyjeli. Šlo by případně o asi desetičlenný tým lékařů a zdravotníků," uvedla mluvčí organizace Hand for Help Jana Eichlerová. Záchranáři by podle ní byli schopni vyrazit do čtyřiadvaceti hodin. "Nemůžeme ale zatím říct, jak přesně to bude," dodala mluvčí.

Organizace Hand for Help například organizovala pomoc pro jihovýchodní Asii, kterou loni poničila vlna cunami. Čeští kynologové a hasiči v roce 2003 pomáhali hledat na jihovýchodě Íránu ve městě Bám lidi, kteří tehdy byli zavaleni v troskách domů po silném zemětřesení.

Organizují se první finanční sbírky

Na pomoc postiženým oblastem budou zřejmě zorganizovány i finanční sbírky. "Shromažďujeme první informace. Jestli to bude potřeba, sbírku určitě zorganizujeme," uvedl ředitel humanitární organizace ADRA Jan Bárta. Podle něj by se veřejná sbírka opět uskutečnila formou dárcovských zpráv, které mohou lidé posílat z mobilních telefonů.

"Minimálně na internetu sbírkové konto na Pákistán vyhlásíme, uvedl také mluvčí České katolické charity Jan Oulík. Případné další akce by charita zvažovala až podle dalších informací o rozsahu katastrofy a podle počtu finančních prostředků, které by se na kontě sešly.

Silné zemětřesení, které v sobotu postihlo Asii, si jen v Pákistánu může vyžádat až několik tisíc obětí. Dosud je potvrzeno 100 mrtvých v Pákistánu a 157 v Indii. Zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály mělo epicentrum asi 95 kilometrů od Islámábádu. Některé vesnice na severu Pákistánu jsou podle ministerstva vnitra srovnány se zemí.

V Indii byla zasažena pohraniční oblast indické části Kašmíru. Otřesy pocítili také obyvatelé východního Afghánistánu, odkud je však hlášeno jen jedno mrtvé dítě. Tamní úřady předpokládají, že větších škod bude Afghánistán ušetřen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám