Hlavní obsah

Letiště v Ruzyni uzavřela výhružka bombou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie v pátek o půl čtvrté odpoledne uzavřela pražské ruzyňské letiště kvůli anonymní výhružce bombou. Odlety byly zastaveny, letadla ale mohla přistávat. Po hodině bylo letiště opět otevřeno, policisté žádnou bombu nenašli. Novinkám to potvrdila mluvčí letiště Praha Anna Kovaříková.

Článek

V půl čtvrté zasedl kvůli výhružce také krizový štáb. Podle mluvčí ČSA Jitky Novotné přišlo prostřednictvím elektronické pošty oznámení na call centrum národního dopravce. ČSA poté o situaci informovali policii a Letiště Praha. Před 16:00 se telefonicky ozval muž, který tvrdil, že je autorem mailu a hrozbu odvolává. Je prý psychicky nemocný.

Cestující, kteří v terminálu čekali na odlet, policie evakuovala před halu. Pasažéři letadel, která po oznámení bomby přistála, zůstali na palubách letadel, která byla postavena na odstavné plochy v dostatečné vzdálenosti od terminálu.

Lidi, kteří chtěli pražské letiště využít pouze k přestupu a neměli platná víza pro vstup do Česka, přepravili pracovníci letiště autobusy z tranzitu do terminálu jih, který byl jako první bezpečnostně prověřen.

Podle Kovaříkové se opatření dotkla asi 50 linek, které měly z Prahy odlétat, nebo na letišti přistály. Další zpoždění se ale nyní budou nabalovat i na další lety tak, jak budou postupně odlétat zpožděné spoje.

Naposledy volal anonym, který ohlásil uložením bomby na ruzyňském letišti, předloni v listopadu. Právě rok 2003 byl na podobné hrozby bohatý a letiště bylo kromě hypermarketů a nemocnic oblíbeným místem, kde anonymové bomby hlásily. Nikdy se tu ale výbušnina nenašla.

Letiště při zastavení provozu přichází o velké sumy peněz. V roce 2003 poslal soud na pět let do vězení Jaroslava Horáčka, který také hrozil největšímu letišti v ČR bombou. Českým aeroliniím jen za několik hodin, kdy policie letiště prohlížela, vznikla škoda 6,5 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám