Hlavní obsah

Klaus a Svoboda se shodli na nových velvyslancích

PRAHA

Ministr zahraničí Cyril Svoboda v pátek dopoledne informoval na Pražském hradu prezidenta Václava Klause o návrzích nových velvyslanců. Svoboda po hodinové schůzce řekl, že navržení diplomaté mají podporu prezidenta, jenž vedoucí českých zastupitelských úřadů v zahraničí na návrh vlády jmenuje.

Článek

"My jsme mluvili o jednotlivých úřadech a podle mě je tam stoprocentní shoda na všem, co jsme si řekli," uvedl Svoboda.

Spekuluje se o tom, že nynější velvyslanec v Rakousku Rudolf Jindrák by mohl přejít do Německa, vídeňskou misi by po něm mohl vést bývalý pražský primátor Jan Koukal. V USA by měl do konce roku vystřídat Martina Palouše nynější náměstek ministra zahraničí Petr Kolář. Bývalý vicepremiér a někdejší šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš aspiruje na post  nového velvyslance v Nizozemsku.

Klaus se Svobodou se dohodli na konání dalších schůzek, které by mohly otupit hroty napětí mezi Černínským palácem, kde sídlí ministerstvo zahraničí, a Hradem.

Největším zdrojem sporů mezi vládou a prezident je evropská otázka. Klaus je znám jako politik, jenž vyjadřuje nahlas své pochybnosti o tempu evropské integrace, zatímco Svoboda je výrazně europtimistický.

Paradoxem nynějších odlišných stanovisek obou politiků na EU je, že Svoboda v polovině devadesátých let působil v Klausových vládách jako odborník na evropskou integraci.

Klaus nepodpořil i Svobodovo úsilí o podepsání smlouvy s Vatikánem, vyzval českou diplomacii k novému jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám