Hlavní obsah

Lyžaři budou muset sáhnout hlouběji do kapsy

PRAHA

Milovníci lyžování budou muset v letošní plné sezóně na řadě míst sáhnout proti loňsku hlouběji do kapsy. Najdou se ale střediska, kde ceny zůstaly na úrovni minulé zimy.

Článek

Ve Špindlerově Mlýně si lyžaři proti loňsku, kdy celodenní permanentka vyšla na 650 korun, letos stovku připlatí. Cena nejžádanější celodenní jízdenky vyšplhá po šest zimních týdnů, kdy Špindl čelí největšímu náporu turistů, na 750 korun.

"Půjde o období od 23. prosince do 6. ledna a od 27. ledna do 10. března, kdy Krkonoše navštěvují především zahraniční turisté," upřesnil ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran. Našinci, mající obvykle v poměru s bohatou ruskou a středně situovanou západní klientelou, hlouběji do kapsy, mohou lacinějších služeb Skiaeálu využít od 7. do 27. ledna, kdy skipas vyjde na loňských 650 korun.

"Cena jízdenek ve vedlejší sezóně do 24. prosince a od 11. března zůstává na loňské úrovni, když celodenní skipas přijde na 550 korun," podotkl Beran. Důvod zvednout po sedm zimních týdnů jízdné vysvětluje Beran letošními rekordními dvousetmiliónovými investicemi.

Zdražovat budou i další lyžařská střediska

Až o sedm procent se zdraží ceny vleků v lyžařském areálu Kramolín u Lipenského jezera. Jednodenní permanentka tak zdraží o 30 korun na 430. "U vícedenních jízdenek je zdražení menší. Důvodem je zvyšování cen elektrické energie, pohonných hmot, které potřebují rolby k úpravě sněhu, a naše investice do areálu, která se pohybuje okolo 19,5 miliónu korun," řekl Právu Luboš Krejza, ředitel společnosti Lipno servis, která areál provozuje.

Zdůraznil, že lyžaři se letos mohou těšit na novou sjezdovku, která dostala název Jezerní, dětský lyžařský park Foxpark, největší a nejmodernější v České republice, a novou samoobslužnou restauraci.

O deset procent zdražili celodenní permanentku v lyžařském areálu Špičák v Železné Rudě na Šumavě. Vloni se dala pořídit za 410 Kč, letos je za 450 korun. "Jelikož jsme investovali 70 miliónů do nové lanovky na Špičák, není zdražení o 10 procent ještě tak hrozné," míní vedoucí areálu Vladimír Kasík. Dětská permanentka rovněž podražila, vloni stála 290 Kč, letos je za rovné tři stovky.

Zdražení chystají také v areálu Kobyla v Zadově na Prachaticku. "U celodenní permanentky pro dospělého je navýšení 20 korun, místo 390 Kč zaplatí lyžaři 410 Kč," řekl vedoucí areálu Zdeněk Střeleček. U dětského jízdného zatím nebyla cena stanovena. Vloni stál lístek 290 Kč.

Dvacku navíc letos lyžaři zaplatí za celodenní permanentku také v areálech v Harrachově a Rokytnici nad Jizerou. "Půjde o 560 korun, když letos jsme investovali kolem 22 miliónů korun hlavně do rozšíření technického zasněžování," přiblížil ředitel harrachovského Sportovního areálu Jiří Krejčí.

Jinde hodlají ceny udržet

Zdražovat naopak nehodlají ve Skiareálu v Kašperských Horách. "Celodenní jízdné pro dospělého i dítě zůstane stejné jako vloni, tedy 280 a 160 korun," řekl Daniel Svrček z provozovatelské firmy Snow Hill.

Ceny zůstanou v loňských relacích v Janských Lázních a Peci pod Sněžkou, kde dvoudenní jízdenka na tzv. Skiarénu původně za 1100 korun, platná o obou střediscích, letos dokonce o dvacku zlevnila. "Celodenní permanentka v hlavní sezóně letos vyjde stejně jako v Peci na loňských 550 korun," upřesnil ředitel janskolázeňského areálu Petr Hynek.

"Ačkoliv jsme letos investovali zhruba 20 miliónů korun, nebyl důvod zdražovat," podotkl ředitel společnosti Ski Pec František Vambera.

"Ačkoliv jsme letos investovali zhruba 20 miliónů korun, nebyl důvod zdražovat," podotkl ředitel společnosti Ski Pec František Vambera. Také na řadě sjezdovek v Beskydech zůstane lyžování podle informací Práva během nadcházející zimy na stejných cenách jako před rokem. Například na Bílé bude stát denní permanentka opět 320 korun, na Javorovém to bude během hlavní sezóny 400 korun jako loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám