Hlavní obsah

Zadržení Koženého je morální rána pro ODS, míní Paroubek

Právo, luk, trj
PRAHA

Na Bahamách byl agety FBI zadržen podnikatel českého původu Viktor Kožený. Ve světě přezdívaný Pirát z Prahy. Premiér Jiří Paroubek deníku Právo k jeho zatčení mimo jiné řekl: "Boží mlýny melou pomalu, ale jistě."

Článek

"Jsem rád, že zasáhla spravedlnost. Myslím si, že to je těžká morální rána pro ODS, která byla počátkem 90. let tak úzce spjata s panem Koženým." Paroubek připomněl, jak významným způsobem Kožený asistoval u kupónové privatizace. "Byla to metoda, která ve svých důsledcích vedla ke zmaření stamiliardových hodnot národního bohatství," poznamenal premiér.

Obvinění Koženého se podle Paroubka nemusí omezit jen na uplácení velkého rozsahu v Ázerbájdžánu. "Určitě se na to podíváme," dodal premiér v narážce na to, že některé trestné činy, z nichž byl Kožený obviněn u nás, mohou být promlčeny.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek Právu řekl, že FBI Koženého jistě nestíhala kvůli jeho působení v ČR. "Za podstatnou pokládám informaci, že každá země, která si je vědoma bezpečí vlastního kapitálového trhu, nemilosrdně stíhá ty, kdo podvádějí," reagoval pro Právo Kalousek.

V té souvislosti dodal: "Jen si povzdechnu, jak důslední jsou Američané a jak důslední jsme byli my." Podle Kalouska nelze čekat vydání Koženého do ČR. "Můžeme ale požádat o předání trestního stíhání do USA," poznamenal.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová zatčení Koženého na dotaz Práva komentovala: "Budeli mít naše právo možnost vyšetřit všechny nejasnosti, které kolem jeho osoby jsou, a případně postiženým lidem, které ošidil vrátit peníze, tak já budu jedině ráda."

V souvislosti s privatizací v 90. letech a rolí ODS uvedla: "Pan Kožený je odpovědný za svou osobu. Zadržení pana Koženého je ve vztahu k jeho osobě, a nikoli k politice."

Reklama

Související články

Kožený byl zadržen kvůli žalobě v USA

Podnikatel českého původu Viktor Kožený a další dva muži byli ve čtvrtek u newyorského soudu obžalováni z úplatkářství velkého rozsahu v Ázerbájdžánu. Oznámila...

Výběr článků

Načítám