Hlavní obsah

Praktičtí lékaři mají zavřené ordinace

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice stávkují ve čtvrtek praktičtí lékaři. Jejich ordinace jsou zavřené a visí na nich nápis, kam se mají pacienti obrátit pro ošetření. V poledne na hodinu zavřou i lékárny. Praktičtí lékaři stávkují i přesto, že je premiér Jiří Paroubek vyzval, aby od stávky ustoupili.

Článek

"Stávku neodvoláme. Ani protestní shromáždění," reagoval na Paroubkovu výzvu místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Téměř pět tisíc ordinací praktiků zůstalo zavřených a ordinovat nebude zhruba třetina ordinací praktických lékařů pro děti a dorost. Pacienti, kteří budou potřebovat neodkladnou péči, se tak budou muset obrátit na nemocnice, pohotovosti či záchrannou službu.

Stávky se nezúčastní ambulantní specialisté, ale je možné, že někteří z nich dveře také zamknou. V minulém týdnu ale prostest podpořili. Zubaři se buď ke stávce připojí symbolicky vylepením plakátku, nebo práci přeruší na jednu hodinu v době protestního shromáždění.

Premiér Paroubek se ve středu vpodvečer dohodl se zástupci pojišťoven, že platby státu na zdravotnictví by v příštím roce neměly překročit letošní úroveň. [celá zpráva]

Akutní případy ošetří v nemocnicích

Nemocnice stávkovat nebudou, zajišťují plný provoz. Pacienti, kteří byli k praktickým lékařům objednáni na dnešní den, se již přeobjednali anebo se musí přeobjednat. V případě akutního stavu by v každé zavřené lékárně mělo viset upozornění, kde pacienta ošetří. V drtivé většině to budou ambulance nemocnic.

V některých odlehlých místech praktičtí lékaři budou pracovat, a to proto, že pacienty by neměl kdo ošetřit nebo do nejbližšího zdravotnického zdravotnictví je velmi daleko. "Věříme, že nás pacienti pochopí. Neorganizujeme stávku proti nim, ale v jejich zájmu. Špatný systém financování zdravotnictví nás totiž vede na pokraj krachu a to by znamenalo zhoršení zdravotní péče," vysvětluje doktor Václav Šmatlák, předseda Sdružení praktických lékařů.

Šmatlák viní z potíží praktických lékařů ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, která prý vydává špatné vyhlášky a tak nutí zdravotní pojišťovny vydávat víc peněz, než mohou. Ta ale vinu odmítá.

Praktičtí lékaři dostávají od zdravotních pojišťoven zaplaceno za práci se zhruba tříměsíčním zpožděním. Tvrdí ale, že pojišťovny za to nemohou, protože peníze v důsledku špatných ministerských vyhlášek nemají. Emmerová soudí, že na vině je špatné hospodaření pojišťoven.

Polední protest

Ve 12.05 hodin se lékaři sejdou, pak začne protestní shromáždění před budovou ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí v Praze. "Symbolicky tak chceme vyjádřit, že už je pět minut po dvanácté na řešení problémů zdravotnictví," zdůraznil Šmatlák.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiér Paroubek stávku lékařů neodvrátil

Praktičtí lékaři ve čtvrtek zavřou své ordinace. Ještě ve středu večer se je od toho pokoušel odradit premiér Jiří Paroubek. Neúspěšně. Praktičtí lékaři...

Výběr článků

Načítám