Hlavní obsah

Premiér Paroubek stávku lékařů neodvrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praktičtí lékaři ve čtvrtek zavřou své ordinace. Ještě ve středu večer se je od toho pokoušel odradit premiér Jiří Paroubek. Neúspěšně. Praktičtí lékaři tak přestanou pracovat a péči za ně budou zajišťovat nemocnice. K protestu se připojují i lékárníci a ambulantní specialisté.

Článek

Každý lékař bude mít na dveřích své ordinace pokyny, co mají pacienti dělat a kam se obrátit na pomoc. Doktoři požadují odstoupení ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. Kritizují ji za to, že neřeší současnou situaci ve zdravotnictví.  Lékaři dostávají od pojišťoven platby i s více než měsíčním zpozděním.

Viní z toho právě ministerstvo, které vyhláškami požaduje, aby pojišťovny platily více peněz, než dostávají. Ministerstvo naopak vidí vinu na straně pojišťoven, prý neumí dobře zachaázet s dostatečnými finančními zdroji. Emmerová ve středu nařídila kontrolu hospodaření zdravotních pojišťoven.

Paroubek: výdaje do zdravotnictví neporostou

Premiér Jiří Paroubek ve středu po setkání se zástupci pojišťoven řekl, že výdaje na zdravotnictví by v příštím roce neměly překročit letošní úroveň. 

Stát chce také zmrazit v roce 2006 výdaje na léky, nesmí to ale poškodit pacienty.  "Dohodli jsme se, že základní metodou bude šetření," řekl Paroubek.

Se zástupci pojišťoven se shodl i na tom, že ministerstvo příští rok nevydá vyhlášku o úhradách, takže nebude nařizovat pojišťovnám, kolik mají za péči platit.  Pojišťovny by podle něj měly obnovovat smlouvy jen s nemocnicemi a lékaři, kteří dostojí měřítkům kvality. Tato měřítka ale zatím žádný zákon nestanovuje.

O úsporách na lécích či uzavírání smluv jen s dobrými lékaři hovoří politici již řadu let, zadlužení zdravotnictví ale zatím dál narůstalo. Vláda jej chce aktuálně řešit převodem dluhu ve výši 3,8 miliardy korun na Českou konsolidační agenturu. [celá zpráva]

Ročně putuje do zdravotnictví kolem 200 miliard korun

Českým zdravotnictvím ročně proteče zhruba 200 miliard korun. Výdaje do resortu rok od roku stoupají, ale každoročně se zdravotnictví propadá do dluhů. Současný schodek rozpočtové kapitoly zdravotnictví činí 12 miliard korun, pokud se situace nezmění, poroste i nadále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám