Hlavní obsah

ODS podpoří výslovný zákaz propagace komunismu

PRAHA

Opoziční ODS podle svého předsedy Mirka Topolánka bude hlasovat pro novelu o postavení propagace komunismu mimo zákon, i když má s tvůrci předlohy na řadu věcí rozdílné názory. Topolánek to ve středu uvedl na tiskové konferenci iniciativy Zrušme komunisty.

Článek

Předseda ODS věří, že navrhovanou novelu schválí Senát. Lehce skeptický je však u dolní komory parlamentu, v níž mají ČSSD a KSČM pohodlnou většinu 111 hlasů.

Topolánek prohlásil, že se nejprve obával, zda případné schválení novely nepovede k posílení vlivu komunistů, kteří by se mohli cítit jejími onětními beránky. Zákonem stanovená povinnost změny komunistického přívlastku by podle něj mohla vést ke snadnějšímu vstupu komunistů do vlády, byť pod jiným názvem.

ODS se bojí spolupráce ČSSD a KSČM

Situace se ale podle Topolánka změnila, neboť kromě jednotného hlasování komunistů a sociální demokracie ve Sněmovně premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek zcela otevřeně hodlá komunisty "použít po příštích volbách, ať už přímo, nebo nepřímo".

Spolupráce mezi ČSSD a KSČM je podle něj v parlamentu zcela otevřená, Topolánek ji nazval kolaborací. "Komunisté již nejsou v izolaci, ta kolaborace je zcela otevřená. To je důvod, proč sedím za tímto stolem s lidmi, kterých si vážím, ale se kterými jsem v minulosti, a má strana, měl častokrát rozdílné názory na spoustu věcí," uvedl Topolánek.

Paroubek je ostře proti iniciativě

"ODS a někteří její přisluhovači z řad vládní koalice se domnívají, že poslouží nejlépe svým volebním výsledkům tím, že budou oživovat komunistickožroutskou kartu. To je největší nesmysl, který můžou udělat, protože tohle právě komunisty zažene zase do jednoho šiku, a myslím si, že společnost to jenom může rozdělit," uvedl předseda vlády Jiří Paroubek.

Duchovní otcové novely

K inspirátorům zostřeného postupu vůči komunistům, kteří jsou podle počtu stranických členů nejsilnějším subjektem v České republice, patřili senátoři Jaromír Štetina (za Stranu zelených) a bývalý studentský vůdce Martin Mejstřík (za Cestu změny).

"Nepřeji si návrat před rok 1989 a návrat komunistů do výkonné moci. A ta hrozba účasti komunistů v příští vládě nás musí spojovat. Spojíme se s každým demokratem, který považuje komunismus za stejnou hrozbu jako my," uvedl Topolánek.

"Jsou chvíle, kdy si rozumíme, a toto je jedna z nich," uvedl Mejstřík. Také on věří, že demokratické strany novelu prosadí i ve Sněmovně, kam by předloha po schválení v Senátu putovala.

Za zpřísnění postupu proti komunistům je i iniciativa Zrušme komunisty, za kterou agituje například režisér Ladislav Smoljak. Její aktivisté shromáždili dodnes zhruba 50 000 podpisů.

Odpor k novele mají i někteří antikomunisté

Ale i někteří odpůrci komunismu nesouhlasí s formou odporu vůči komunistům. Místopředseda lidoveckých senátorů a šéf senátní ústavní komise Jiří Stodůlka má z novely rozporuplný pocit. Byť je antikomunistou, pokládá ji za nevymahatelnou, za politickou proklamaci a snahu řešit trestním zákonem politický problém, řekl senátor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám