Hlavní obsah

Piloti hrozí stávkou, nelíbí se jim prověrky

PRAHA

Dopravní piloti se bouří kvůli bezpečnostním prověrkám, které budou povinné od ledna příštího roku. Podle prezidenta sdružení pilotů CZ Alpa Radomila Kratochvíla nemohou letci vyloučit ani stávku.

Článek

Prověrky pod patronací Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) požaduje nový zákon o utajovaných skutečnostech, který tento týden podepsal navzdory nesouhlasu pilotů prezident republiky. Kratochvíl zdůraznil, že stávka je krajním řešením, neboť piloti by nechtěli poškodit České aerolinie.

Letci jsou nespokojeni s požadavky státní legislativy. Podle nich jsou požadované prověrky výjimkou i v zemích EU.

Přísné bezpečnostní požadavky NBÚ

NBÚ vyžaduje při ověření způsobilosti řadu osobních údajů, včetně partnerských vztahů, delších i kratších pobytů v zahraničí, kontaktů na osoby žijící v zahraničí apod. Nesouhlas pilotů vyvolal především požadavek sděování údajů o třetích osobách. Vzhledem k tomu, že většinu pracovní doby tráví piloti a letušky v zahraničí, byl by seznam známých lidí žijících v zahraničí u většiny rozsáhlý.

Prověrky se týkají asi 14 000 zaměstnanců letišť. Podobná směrnice EU ale podle informací pilotů platí již také pro železničáře a v budoucnu by se měla vztahovat i na řidiče dálkové autobusové dopravy. Pokud by u nich postupovala česká strana stejně jako u zaměstnanců letišť, musel by NBÚ prověřovat v brzké době desítky tisíc dalších zaměstnanců.

I EU je k letcům mírnější

Prověřování na tak vysoké úrovni není obvyklé v žádné zemi Evropské unie ani v USA, tvrdí piloti. Česko tedy vyžaduje nadprůměrně vysoké prověření po zaměstnancích, kteří se díky němu budou moci pohybovat v neveřejných prostorách letiště, tzv. červené zóně, řekl Kratochvíl. Do ní ale mají přístup zahraniční letci a letušky, kteří v Praze přistávají, a ti žádné podobné prověření nemají, dodal.

Piloti se chtějí obrátit na skupinu poslanců nebo senátorů, aby podala ústavní stížnost proti zákonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám