Hlavní obsah

Jandák chystá odvolání šéfky církevního odboru

Právo,
PRAHA

Dny ředitelky církevního odboru Jany Řepové jsou na ministerstvu kultury zřejmě sečteny. "Pan ministr Jandák chce urychleně po svém náměstkovi Koutném, aby předložil návrh na její odvolání," řekl v úterý Právu dobře informovaný zdroj. Ředitelka odboru je nyní v pracovní neschopnosti a její vyjádření se nepodařilo získat.

Článek

Vítězslav Jandák při svém nástupu do ministerského křesla před novináři řekl, že Řepovou z funkce neodvolá a že bude pokračovat v linii, kterou prosazoval jeho zesnulý předchůdce Pavel Dostál (ČSSD). Ten nepodlehl nátlaku katolické církve, především kardinála Miloslava Vlka, který si léta přál hlavu Řepové.

"Doktorku Řepovou neodvolám," opakovaně zdůrazňoval Dostál, který byl přesvědčen, že ředitelka - byť je stoupenkyní ODS - je loajálním státním úředníkem, který dobře vykonává svou práci. Řepová kdysi na úřadu vlády radila premiéru Václavu Klausovi a na ministerstvo kultury později nastoupila s Dostálem.

I premiér Jiří Paroubek při uvedení ministra do jeho úřadu tehdy vyjádřil víru, že Jandák bude pokračovat v Dostálově politice.

Je zřejmé, že Řepová, která se podílela na vypracování církevní novely, má odlišný názor než Jandák. Ten je proti projednávání této novely, kterou už schválila vláda, poslanci, ale Senát ji vrátil Sněmovně. Přestože ministr má k církevní novele posudky expertů na ústavní právo, které dokladují, že předloha není v rozporu s ústavou, žádá nová stanoviska odborníků.

Jandák také nechtěl příliš komentovat svou schůzku s Vlkem, k níž došlo krátce po jeho jmenování do vlády. Argumentoval, že šlo pouze o obnovení dialogu s církvemi.

Avšak na webových stránkách se pak katolická církev ke schůzce zmínila, že kardinál s ministrem hovořili i o "personáliích". Ministerstvo kultury pak vysvětlovalo, že šlo ze strany církevních hodnostářů o nepřesné vyjádření či nedorozumění.

Reklama

Související témata:

Související články

Jandák vyměnil šéfa svého sekretariátu

K prvním personálním obměnám ve svém úřadu se rozhodl nový ministr kultury Vítězslav Jandák. Funkci šéfa sekretariátu ministra opouští Pavel Zeman a nahradí...

Jandák zpochybnil Dostálovu církevní novelu

Novelu církevního zákona přijatou vládou i poslanci, kterou se měla po zamítnutí Senátem nyní znovu zabývat Sněmovna, zpochybnil v pátek ministr kultury...

Výběr článků

Načítám