Hlavní obsah

Rath může udělat kříž nad Emmerovou

– PRAHA
Právo, ada, nig, per

Očekávaný příchod prezidenta České lékařské komory Davida Ratha na funkci náměstka ministryně zdravotnictví může vyústit v odchod šéfky Milady Emmerové. Rath totiž dává najevo, že chce zásadně rozhodovat o celém resortu.

Článek

Podle dobře informovaných zdrojů se Emmerové zvažovaný Rathův přestup do vedení resortu vůbec nezamlouvá, ale nemá příliš sil postavit se úvahám premiéra Jiřího Paroubka. Ten sice v těchto dnech Emmerovou z funkce odvolat nechce, avšak z jeho okolí prosákla zpráva, že by Ratha do křesla ministra později rád posadil. Proto někteří lidé z okolí ministryně připouštějí, že Emmerová funkci za takové situace sama vzdá.

Mezi svými spolupracovníky se už nechala slyšet, že by ve spolupráci s Rathem byla nucena podepisovat návrhy a rozhodnutí, se kterými se třeba vůbec nebude ztotožňovat.

Chce řídit celý resort

Navenek Emmerová Rathovo jmenování považuje za jedno z možných řešení situace. "Pokud by se tak stalo, byla bych ráda, aby se zabýval veřejným pojištěním," řekla Právu.

Zároveň ale oznámila, že původně počítala s případnou výměnou náměstka pro veřejné zdravotní pojištění Petra Slámy, který podle ní trpí zdravotními problémy a o odstoupení uvažoval sám. "Nakonec se mi ho podařilo znovu přemluvit, aby ve funkci zůstal," uvedla. "To je vše, co jsem zamýšlela v rámci personálních změn na tomto ministerstvu."

Rath v úterý potvrdil, že nástup na ministerstvo zvažuje. Rozhodne se v řádu týdnů, ne dnů, a až po sjezdu lékařů, který bude 14. až 16. října.

"Možnost ovlivnit něco z pozice jednoho z náměstků je relativně slabá," řekl Právu. O nabídce by uvažoval pouze v případě, že by měl zaručeno, že bude moci "zásadně rozhodovat o celém resortu". Tím by ale tento resort de facto řídil.

Paroubek už dal signál

Paroubek svůj zájem o Ratha projevil veřejně tím, když v pondělí večer vyzval Emmerovou k personálním změnám ve vedení ministerstva. Na tiskovou konferenci po svém jednání s praktickými lékaři přišel právě s Rathem, i když ten se jednání zúčastnit neměl.

Rath na dotaz, proč tam je, uvedl, že "je prezidentem všech lékařů a zastupuje zájmy všech". Premiér Paroubek na stejný dotaz pak řekl: "Je to moje tisková konference a mohu si na ni pozvat, koho chci." Rathova účast na tiskové konferenci tedy jasně signalizuje, že premiér s ním do funkce náměstka počítá.

Podle stínového ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) je Rath sice lékař, ale o problému toho ví málo. "Je zřejmé, že premiér Paroubek tápe, neví, co má dělat, a tak sahá mimo soc. dem.," zhodnotil úvahy Julínek.

Naopak šéf poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus je přesvědčen, že by se mohl osvědčit tandem Emmerová-Rath. "Pokud by se měly ve zdravotnictví řešit problémy v intencích programu soc. dem., bylo by podle mého vůbec nejlepší, kdyby Emmerová dokázala s Rathem vytvořit funkční tandem," řekl Právu.

Lékaři mají smíšené pocity

Lékaři jsou z nové situace dost rozpačití. "Poznal jsem, jak jsou pan premiér i paní ministryně citliví na kompetence v personálních otázkách. Neberme jim tyto kompetence, nechť je to jejich rozhodnutí. Jestliže se zkombinuje neschopnost s neschopností všeho, tak když to zprůměrujeme, je to akorát," řekl Právu v úterý Jan Jelínek, místopředseda Sdružení praktických lékařů a velký kritik Ratha. Právě on ho na sjezdech lékařů opakovaně vyzýval, aby odstoupil. Stát se to může právě na sjezdu lékařské komory příští týden.

Mluvčí Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn si myslí, že pan Rath je schopný člověk. "Ale nejsem si jist, jestli post prvního náměstka a spolupráce s ministryní Emmerovou přinese kýžený efekt. Pan premiér se možná domnívá, že mu obsazení postu Rathem přinese mezi lékaři volební body."

Ratha jednoznačně podpořil prezident Lékařského odborového klubu Milan Kubek: "Pokud bude náměstkem, tak konečně na ministerstvo přijde někdo, kdo zdravotnictví rozumí."

Jiří Suttner, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny, kterou Rath léta tvrdě kritizuje, Právu řekl: "Kdyby taková situace skutečně nastala, pak by pan Rath musel přestat s mediálními válkami a musel by se stát člověkem, který bude muset začít pracovat ve prospěch zdravotnického systému. Zatím tomu tak není."

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek míní, že setrvání Ratha v čele komory vyvolává útoky proti komorám a znemožňuje racionální řešení problémů lékařských komor. "Z tohoto pohledu bych jeho přestup na ministerstvo uvítal. Ministerstvo v současné době nedělá nic dobrého. Pokud by ministryně stáhla návrhy zákonů, které jsou kontroverzní a navracejí naši republiku do dob 70. let minulého století, a pan Rath k tomu napomohl, pak by jeho vstup na ministerstvo byl úspěšný," řekl Pekárek Právu.

Reklama

Související články

Paroubek stávku lékařů neodvrátil

Ani premiér Jiří Paroubek neodvrátil čtvrteční stávku praktických lékařů a protestní shromáždění na Palackého náměstí před budovou Ministerstva zdravotnictví....

Emmerová se necítí vina za propad financí

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová se necítí vina za propad zdravotnických financí, které přiměly praktické lékaře k jednodenní stávce 6. října...

Rath možná bude náměstkem Emmerové

Prezident České lékařské komory David Rath se možná stane náměstkem ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. "Nekomentuji to. Tu se proslýchá, že budu...

Výběr článků

Načítám