Hlavní obsah

Bořetice na Břeclavsku jsou vesnicí roku 2005

PRAHA

Jihomoravské Bořetice se od úterý mohou pyšnit titulem Vesnice roku. V soutěži malých obcí ze všech koutů republiky se Bořetice prosadily kvůli bohatému společenskému životu, upravenosti tamních domků a nápaditému využití tamních vinic. Z fondu Ministerstva pro místní rozvoj se tak mohou Bořetice těšit na milión korun.

Článek

Soutěž pořádalo Ministerstvo pro místní rozvoj, které ocenilo úsilí bořetických občanů i tamní samosprávy. "Cílem soutěže Vesnice roku 2005 v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na obnově a rozvoji své obce, ukázat rozmanitost a pestrost života mimo město a prokázat široké veřejnosti význam venkova," řekl  pro ČTK ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD).

Bořetice leží v úrodné nížině těsně u hranic Česka se Slovenskem a Rakouskem. Bořetičtí jsou patřičně hrdí zejména na vinohrad, jehož tradice se datuje k roku 1351. Recesisté na úrodné jižní Moravě dokonce založili "Spolkovou republiku Kraví hora", na jejichž svazích se vinice u Bořetic nacházejí. Vinaři z Pálavy se chlubí i spoluprací s Valašským královstvím herce Bolka Polívky.

Na druhém místě skončila obec Petřvald na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji, bronzová pozice patří obci Šárovcova Lhota na Jičínsku v Královéhradeckém kraji. Za druhé místo upravená obec obdrží 900 000 korun, za bronzovou příčku je 800 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám