Hlavní obsah

Klaus souhlasil se zavedením bodového systému pro řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal zákon, jehož součástí je zavedení bodového systému pro řidiče. Ti budou body za dopravní přestupky trestáni od poloviny příštího roku. Novinky o tom informoval prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Článek

Každý řidič bude za přestupky dostávat trestné body, pokud jich dostane 12, přijde nejméně na rok o řidičský průkaz.

Nová pravidla mají být hrozbou pro neukázněné řidiče a zákonodárci si od bodového systému slibují, že se zlepší situace na silnicích, především ubude vážných dopravních nehod. Na silnicích ročně zemře okolo 1 300 lidí.

Zákon počítá také s tím, že pokud řidič po dobu jednoho roku neučiní žádný přestupek, tak se mu odečtou z registru čtyři body. Změny v zákoně obsahují například i povinnost celoročního svícení, používání autosedaček pro děti a přileb pro cyklisty mladší 18 let. Více pravomocí bude mít i policie. Dozor nad silničním provozem bude rozšířen i o městskou policii, která bude moci zastavovat vozidla a měřit rychlost. Dopravní policie také dostala zpět právo odejmout řidiči řidičský průkaz.

Podrobně o novinkách, které přináší tento zákon, se dočtete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám