Hlavní obsah

Němcův náměstek: Po Benešové ať odejde i Dimun

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavu mluvčího ministra spravedlnosti Petra Dimuna jako aktéra sporů s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou žádá ministerský náměstek Jiří Vyvadil. V nedělním prohlášení zaslaném Právu uvedl, že napětí mezi oběma institucemi neskončilo a že by bylo spravedlivé, aby po Benešové skončil ve funkci i Dimun.

Článek

"Nazrál čas odvolat rovněž Petra Dimuna, tiskového mluvčího ministerstva, který po řadu měsíců svými výroky směřující proti Marii Benešové tento stav akceleroval," napsal včera Vyvadil. Ten byl nominován do vedení ministerstva za ČSSD, v níž se po odvolání Benešové objevily hlasy, že ministr Pavel Němec (US-DEU) spor nezaslouženě vyhrál.

Němec byl včera postojem svého náměstka zaskočen. "Beru to na vědomí jako názor, který nebudu teď komentovat," řekl na dotaz Práva.

Vyvadil argumentuje, že při vyvozování odpovědnosti za napětí mezi ministerstvem spravedlnosti a Benešovou je nutno respektovat zásady spravedlnosti. Jestliže byla odvolána Marie Benešová jako "aktérka jedné strany", je nutné vyvodit odpovědnost i vůči tomu, kdo ji vyvolal "na straně ministerstva spravedlnosti", míní náměstek.

"Pro odborníky byl směšný"

Na adresu mluvčího Vyvadil uvedl, jeho výroky jsou po celou dobu jeho působení ve funkci "natolik pochybné", že jej v minulosti dokonce opakovaně kritizoval i předseda vlády. "Pro odbornou veřejnost jsou výrazem nekompetentnosti hraničící se směšností. Jeho odvolání se proto podle mého soudu jeví nezbytným a hlavně spravedlivým," zdůraznil Vyvadil.

Zaskočen byl názorem náměstka i sám Dimun. "Já myslel, že jsme si to už vyříkali," řekl včera na dotaz Práva. Podle svých slov se nesetkal s výhradami odborníků vůči jeho prezentaci názorů vedení resortu. "Vždy vše konzultuji s panem ministrem či jeho prvním náměstkem, takže zpochybňuje (Vyvadil) jejich znalosti," dodal mluvčí. Byl by také rád, kdyby Vyvadil svá tvrzení doložil konkrétními případy.

Premiér Jiří Paroubek v neděli na Primě řekl, že ho odvolání Benešové bolí a přiznal, že je "obětí" za stabilitu vládní koalice. Dnes se ji ještě bude snažit přemluvit, aby přijala místo náměstkyně ministra vnitra Františka Bublana, což ale Benešová už minulý týden odmítla.

Zasahoval i premiér

Konflikt mezi Němcem a Benešovou řešil Paroubek už začátkem května v Kramářově vile. Tehdy prohlásil, že se mu podařilo jejich napjaté vztahy urovnat. "Domluvili jsme se na tom, že ten spor nejenže nebude eskalovat, ale že dnešním dnem skončil," poznamenal.

Vyvadil už v polovině srpna, ještě než nastoupil jako náměstek, napsal v Právu, že Paroubek pochopil podstatu sporu a uvedl: "Nuže je třeba říci, že tento mluvčí má lví podíl na nedobrém vztahu mezi ministerstvem a justicí a je chybou ministra, že si toho není vědom a hájí jej." Dimun poté Právu řekl, že Vyvadilovým příchodem se necítí ohrožen: "My si to určitě vysvětlíme. Oba jsme profesionálové."

V rozhovoru 16. září Vyvadil Právu řekl: "Pokud jde o pana Dimuna, hned při prvním setkání jsem mu, byť s úsměvem, řekl, že se mi jeho mediální politika nelíbí. On to naopak s úsměvem vzal, něco bránil, ale myslím, že něco začal měnit."

Reklama

Související články

Němec podal kárnou žalobu na Benešovou

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US- DEU) podal kárnou žalobu na nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Podle mluvčího Petra Dimuna žádá, aby byla kvůli...

Benešovou nahradí státní zástupkyně Vesecká

Nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou pravděpodobně nahradí královéhradecká státní zástupkyně Renáta Vesecká. Vesecká přišla na jednání vlády, která...

Výběr článků

Načítám