Hlavní obsah

Politické špičky pro zjednodušení předčasných voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici ODS, ČSSD a KDU-ČSL jsou pro zjednodušení ústavní cesty k vypsání předčasných voleb. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky tvůrci ústavy ztížili možnost vyvolání předčasných voleb, aby tlačili politiky k hledání koaliční shody. Pokud bude ale vyvolání předčasných voleb, tedy rozpuštění sněmovny, záviset na dostatečně vysoké kvalifikované většině poslanců, bude pro. Řekl to v neděli v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

Článek

"Nevidím v tom fatální problém," reagoval místopředseda ODS Ivan Langer. Připomenul, že takový návrh úpravy ústavy nyní putuje do sněmovny ze Senátu. Podle šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska si ústava v tomto směru změnu zaslouží. "Ale jen pro ten případ, kdy je to nezbytné," konstatoval s tím, že situace minulých dnů také řešení nepotřebovala.

Sobotka připomenul, že všechny pokusy změnit ústavu zatím selhaly kvůli napětí mezi sněmovnou a Senátem. Do voleb si změnu proto Sobotka představit nedokáže, po změně sil ve sněmovně je podle něj "na čekačce" i celá řada dalších návrhů ústavních změn, například posílení pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, změna pravomocí prezidenta či otázky poslanecké imunity.

Téma předčasných voleb otevřel před týdnem premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Řekl, že když budou ODS a KDU-ČSL chtít dřívější volby, jeho strana tuto výzvu přijme "třeba zítra". ODS pak premiéra vyzvala, aby podal demisi, a umožnil tím volby do sněmovny ještě počátkem prosince. Paroubek a ČSSD však navrhuje, aby se hlasování o novém složení sněmovny uskutečnilo na jaře příštího roku.

"Podstata je v odpoutávání pozornosti od neschopnosti vlády," řekl k výzvě předsedy vlády Langer. Paroubkovo odmítnutí návrhu ODS pak označil za reakci mluvky a zbabělce, který se schovává za sukénku ČSSD. Kalousek potom zpochybnil mandát premiéra, který neprošel volbami, k takovým výzvám.

Podle Sobotky byl návrh občanských demokratů na vypsání voleb do konce roku zcela nezpůsobilý. "Pokud ODS přijde s vážným návrhem, to je výzva, kterou ČSSD přijme," konstatoval.

Sobotka vyčetl Kalouskovi jeho výroky

V otázkách Václava Moravce na ČT 1 dále Bohumil Sobotka Miroslavu Kalouskovi slova o tom, že sociální demokraté rudnou spoluprací s komunisty. "Mrzí mne, že koaliční partner používá takové výroky. My jsme také nehovořili o tom, že KDU začala modrat poté, kdy byl Miroslav Kalousek zvolen do čela této strany," řekl s odkazem na výroky Kalouska o možné povolební spolupráci lidovců s ODS.

V souvislosti s kritikou, které čelí sociální demokraté kvůli sněmovní spolupráci s komunisty, Sobotka zmínil také fakt, že občanští demokraté i hlasy komunistů zvolili na Hrad svého čestného předsedu, nynějšího prezidenta Václava Klause. Sobotka zopakoval, že sociální demokraté nepočítají s koaliční spoluprací s komunisty v příštím volebním období, a to ani s novým předsedou KSČM, kterým se v sobotu stal místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

Základní hlasování ve sněmovně se podle Sobotky odehrávají pouze na půdorysu vládního programu. Jestliže pro návrhy vládních zákonů získají i podporu některé z opozičních stran, například KSČM, nepovažuje to za nic špatného. "Hledáme podporu pro rozumné zákony," uvedl. Dotkl se tak sporu s lidovci o zákoník práce, který sociální demokraté přijali ve vládě proti názoru KDU-ČSL a ve sněmovně ho chtějí prosadit s pomocí KSČM.

"Všichni vidíme intenzivní sbližování ČSSD a KSČM," konstatoval Kalousek. Uvedl, že koalici lidovci rozbíjet nechtějí, připomenul ale, že celostátní konference lidovců považuje sbližování ČSSD a KSČM za ohrožování vítězství demokracie nad komunismem.

Stejné znepokojení vyvolává spolupráce ČSSD a KSČM u občanských demokratů. "My považujeme komunisty za hrozbu, my se toho bojíme a považujeme to za nebezpečné, budeme před tím varovat," řekl místopředseda ODS Ivan Langer na dotaz, zda bude otázka komunistů tématem předvolební kampaně občanských demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám