Hlavní obsah

Odchody lékařů dělají nemocnicím problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Nemocnice v Česku začínají pociťovat odchody kvalifikovaných lékařů, i když, jak říká jednatel karlovarské nemocnice Jiří Štefan, lékaři přicházejí a odcházejí. Kromě nejčastějších odchodů do soukromé sféry přibývá těch, kteří odcházejí do zahraničí.

Článek

Z karlovarské nemocnice už odešlo do zahraničí v posledních letech sedm lékařů. "Především do Německa, ale jeden i do Anglie," uvedl Štefan, podle kterého odchodům lékařů do SRN nahrává jejich nedostatek v německém příhraničí.

Ze sokolovské nemocnice odešlo podle jejího vedení za posledních pět let z nejrůznějších důvodů 62 lékařů, část do jiných nemocnic do vnitrozemí, část do soukromého sektoru a část do ciziny. I u nich byly hlavním cílem Velká Británie a Německo.

To je podle posledního vývoje největším lákadlem na severu Čech. "Pracovat do Německa letos z liberecké nemocnice odešlo pět lékařů, jednalo se o tři gynekology a dva chirurgy, dva odjeli pracovat do Velké Británie," řekl Právu ředitel Krajské nemocnice v Liberci Radko Janoušek s tím, že tři z lékařů byli se dvěma atestacemi.

"Především lékaři, kteří odešli pracovat do německých zdravotnických zařízení anebo nemocnic, mohou z Liberce dojíždět, takže pro ně může být často práce v zahraničí výhodnější," podotkl Janoušek.

V zahraničí si lékaři přijdou až na pět tisíc eur měsíčně, zatímco průměrný plat lékaře v karlovarské nemocnici je 39 tisíc korun měsíčně, tedy asi čtyřikrát méně.

Do Česka hlavně slovenští lékaři

Jejich odchod však nemocnice v Liberci prakticky nepoznala, protože i v Česku přibývá zahraničních lékařů. Například v liberecké nemocnici v současné době pracuje osm slovenských a jeden běloruský lékař.

"Zejména díky nástupu kolegyň a kolegů hlavně ze Slovenska je situace v naší nemocnici vcelku slušná," konstatoval předseda lékařských odborů v sokolovské nemocnici Josef Trnka. "Máme mnoho žádostí o přijetí lékařů zvláště ze Slovenska, ale vybíráme si," popsal situaci v karlovarské nemocnici její jednatel Štefan.

Ale i tady je jeden problém. Někteří absolventi slovenských lékařských fakult jdou do Česka jen načas, než se chytí doma. Chebská nemocnice má na úřadu práce požadavek na osm lékařů. "Stává se, že přijmeme absolventy ze Slovenska, kteří po pár měsících dostanou nabídku a vracejí se domů," nastiňuje jednatel chebské nemocnice Ilja Horník s tím, že pokud lékaři z této nemocnice odešli, nebylo to ani tak do ciziny jako do privátu či lázeňství, kde jsou údajně lepší podmínky. 

Také se vracejí

Souběžně s přibývajícím počtem lékařů odcházejících do jiných států Evropské unie však v nemocnicích registrují i jejich předčasné návraty.

"Vloni odešlo několik anesteziologů, kteří se teď vracejí. Letos do zahraničí odešel jeden lékař z chirurgie. Těch případů je zatím minimum, pokud k odchodu dojde, není problém najít náhradu a uvolněné místo téměř okamžitě obsadit," řekla ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová.

Že se lékaři ze zahraničí vracejí, potvrzuje i ředitel nemocnice v Rokycanech Vladimír Gabriel. "Teď se nám vrátil chirurg po půlročním pobytu v Británii," uvedl Gabriel. Odborníci sice v zahraničí najdou lepší platové podmínky, ale často v konkurenci hrají jen druhé housle. "Hodně jsme litovali, když náš lékař do Anglie odcházel, byla to pro nás ztráta. On tam ale dostával podřadnou práci, většinou jen hlídal pacienty. Chyběla mu práce na sále, nevyužil své schopnosti, proto se vrátil," popsal Gabriel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám