Hlavní obsah

Stanislav Gross nastupuje k advokátu Brunovi

Právo, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stanislav Gross, který v pátek skončil ve funkci předsedy ČSSD, nastupuje v pondělí jako koncipient do pražské advokátní kanceláře JUDr. Eduarda Bruny. Kancelář se zabývá trestním právem. Gross to uvedl v rozhovoru pro sobotní Právo.

Článek

"Nechci se angažovat v ničem, co bude souviset s velkými hospodářskými kauzami a věcmi kolem organizovaného zločinu, protože to bych považoval od bývalého ministra vnitra za neetické," řekl k náplni své práce Gross, který vystudoval Právnickou fakultu UK a loni získal titul doktora práv na Západočeské univerzitě v Plzni.

Dále uvedl, že na začátku se chce především vzdělávat a mít i víc času na angličtinu. Na dotaz, jak hodlá z platu koncipienta, který není tak vysoký jako jeho předchozí plat předsedy strany, uhradit své finanční závazky, Gross odpověděl protiotázkou, proč se nikdo nezajímá, jak je možné, že místopředseda Sněmovny a ODS Ivan Langer "bere jako koncipient 80 nebo 70 tisíc měsíčně jako vedlejšák".

Dodal pak, že sice nebude mít stejný plat jako Langer, ale že "bez větších problémů dokážeme zvládnout náš rodinný rozpočet. A pokud o tom bude někdo pochybovat, doporučím mu, ať skutečně dá podnět finančnímu úřadu, ať nás prověří," uzavřel Gross.

Podle seznamu advokátů v kanceláři pracují JUDr. Eduard Bruna a JUDr. Markéta Brunová. Na stránkách České advokátní komory je uvedeno, že Bruna se zaměřuje na trestní právo. Je například obhájcem Václava Chmelenského, který byl letos na 2,5 roku odsouzen za to, že v roce 2003 spolu s jiným mužem napadl lékaře záchranné služby. V září Městský soud v Praze rozsudek zrušil a případ vrátil obvodnímu soudu.

Bruna také hájil Pákistánce Mansúra Anvara, kterého německá policie podezírala ze zardoušení dvou pákistánských žen a který byl vydán z Česka do Německa.  V případu privatizace opavského obchodního domu Breda, který získal s mnohamiliónovou slevou podnikatel Kamil Kolek, byl Bruna obhájcem likvidátora státního podniku Prior-Severomoravské obchodní domy Leoše Nechvátala, jenž byl v případu Breda druhým obviněným.

S Lidovým domem se neloučil navždy

Gross se v pátek loučil se spolupracovníky v pražském sídle soc. dem. Řekl jim, že v Lidovém domě není naposled, i když začíná novou životní etapu. Pak Gross zavítal do Kramářovy vily na pravidelné setkání soc. dem. části vlády s vedením strany. Strávil tam asi tři čtvrtě hodiny. "Řekli jsme si, že se ještě uvidíme," popsal Právu vicepremiér Zdeněk Škromach.

Podle šéfa středočeské soc. dem. Richarda Dolejše by se Gross mohl vrátit do politiky, jak to od něj současné vedení strany očekává, tak za čtyři či pět let. "Rozloučili jsme se přátelsky s tím, že se brzy zase uvidíme," sdělila Právu ministryně školství Petra Buzková, která už před Grossem oznámila, že z politiky odejde po volbách.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek uvedl, že rozlučka byla neformální. "Sdělil, že i nadále bude soc. dem. k dispozici a že se podle možností hodlá zapojit do další práce," řekl Právu Hašek.

ČSSD nyní povede první místopředseda a ministr financí Bohuslav Sobotka. S Grossem z Lidového domu odchází i jeho dosavadní mluvčí Lucie Vaverová. Od 1. října ji vystřídá Zdeněk Rýpar (34). Rýpar byl poradcem šéfa poslanců ČSSD Michala Krause. Přiznal, že se znalostí cizích jazyků na tom není dobře. Domluví se prý jen rusky a žertem dodal, že ještě slovensky.

Reklama

Související témata:

Související články

Stanislav Gross odstupuje z čela ČSSD

Předseda ČSSD Stanislav Gross oznámil v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru, že od příštího týdne rezignuje na všechny stranické funkce a nebude...

Výběr článků

Načítám