Hlavní obsah

Středočeský kraj podporuje protest lékařů

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středočeský kraj podporuje protest praktických lékařů naplánovaný na čtvrtek 6. října. Novinářům to v pátek řekl hetman Petr Bendl (ODS). Doplnil, že lékaři nyní žijí na dluh a nemají žádnou naději na zlepšení současného zdravotnického systému.

Článek

"Péče o pacienty protest neohrozí. Ošetří je také v nemocnicích a na záchranné službě. Nikdo na nich nebude vyžadovat doporučení od praktického lékaře. Zůstanou fungovat i pohotovosti," řekl Bendl k zajištění nezbyté péče o nemocné.

Bendl: hrozí kolaps péče

Zároveň vyzval předsedu vlády Jiřího Paroubka (ČSSD), aby dodržel slib přímého dozoru nad chodem ministerstva zdravotnictví řízeného Miladou Emmerovou (ČSSD). "Ve své funkci jsem zažil už tři ministry zdravotnictví. V systému se ale nic nezměnilo. Nyní čekám, s čím přijde premiér," pokračoval Bendl. Podle něj musí stát především "najít chybějící peníze a zaplatit lidem za práci". "Jinak v budoucnosti hrozí kolaps zdravotnické péče," uvedl.

Sdružení praktických lékařů organizující protest veřejnost upozorňuje, že v každém kraji budou také fungovat jedna až dvě ordinace, kam mohou pacienti přijít. Na každé z uzavřených ordinací bude navíc 6. října viset upozornění na nejbližší otevřené zařízení.

Zapojí se až 90 procent ordinací

Do protestů se 6. října v celé České republice zapojí i stomatologové a lékárníci. První jmenovaní plánují spíše symbolický protest v podobě informační kampaně, druzí uzavřou provozovny od 12 do 13 hodiny. Praktičtí lékaři předpokládají, že se do protestů 6. října zapojí v celé zemi 80 až 90 procent z pěti tisíc ordinací. V případě lékáren to bude v ČR třetina až polovina zařízení, odhadla Česká lékárnická komora.

Praktičtí lékaři se týž den ve dvanáct hodin a pět minut sejdou na demonstraci před ministerstvem zdravotnictví na Palackého náměstí v Praze. Neuspějí-li se svými požadavky, přijdou na řadu tvrdší akce, například uzavření ordinací na dva až tři dny nebo vybírání záloh přímo od pacientů, jimž by se peníze vrátily až poté, co zaplatí za péči o ně zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám