Hlavní obsah

KDU-ČSL má zájem na koalici, obává se sbližování ČSSD a KSČM

PRAHA

Lidovci mají zájem pokračovat ve vládní koalici se sociálními demokraty a unionisty až do konce volebního období příští rok v červnu. Širší vedení KDU-ČSL na páteční celostátní konferenci současně varovalo před sbližováním ČSSD s komunistickou stranou. To podle něj ohrožuje vítězství demokracie nad komunismem.

Článek

"Jsme velice loajální ke koaličnímu projektu. To neznamená, že jsme loajální k chybám koaličních partnerů a jejich dohodám s komunisty," řekl novinářům po jednání celostátní konference KDU- ČSL předseda strany Miroslav Kalousek.

Reagoval tak na výzvu úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, aby se lidovci do pátku buď začali v koalici chovat loajálně, nebo sami předložili zákon o zkrácení funkčního období sněmovny. Kalousek zopakoval, že jeho strana považuje úvahy o dřívějším termínu hlasování za neodpovědné a výroky lídrů ČSSD na adresu KDU-ČSL za nelogické a nedůstojné.

Roztržka v koalici vznikla mimo jiné kvůli tomu, že lidovci na vládě nehlasovali pro zákoník práce, protože některé jeho části týkající se kontrolních a rozhodovacích pravomocí odborů pokládají stejně jako část právníků za neústavní.

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) dnes uvedl, že některé pasáže považované za neústavní lze změnit během projednávání v parlamentu. "Budeme trpělivě jednat i mezi prvním a druhým čtením zákoníku práce v Poslanecké sněmovně," řekl. "Pak už nebude stát nic v cestě, aby kromě sociálních demokratů a komunistů pro tu normu hlasovala také minimálně jedna koaliční strana," dodal.

Kasal: vrátit zákoník k přepracování

Lidovci by přivítali, kdyby vláda zákoník z parlamentu stáhla a místo něj předložila nový, již bez protiústavních pasáží, který by měl podporu všech tří koaličních stran. "Budeme hlasovat pro vrácení zákoníku k přepracování vládou," řekl rádiu BBC místopředseda strany Jan Kasal.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) přitom ve čtvrtek uvedl, že pokud nebudou lidovci hlasovat v prvním čtení pro zákoník, bude to považovat za neloajalitu. Možnost, že by nechali předlohu projít ve sněmovně do druhého čtení, kdy mohou poslanci předlohu svými návrhy upravovat, přirovnal Kasal k chytání holubů po střeše.

"Před jednáním vlády jsme navrhli velkorysý ústupek, kdy jsme ustoupili od všech svých požadavků s jedinou výhradou, aby byl návrh uveden do souladu s ústavou. Tato nabídka stále trvá," zdůraznil Kalousek. ČSSD si podle něj musí rozmyslet, zda hodlá vládnout jako menšinová vláda hledající podporu pro každý zákon napříč sněmovnou, nebo se spolehne na koaliční většinu. "Záleží nám na tom, aby návrh zákoníku práce byl vládní a koaliční," dodal.

Další příčinou napětí mezi sociálními a křesťanskými demokraty bylo zřízení sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci Unipetrolu. Když lidovci její vznik spolu s ODS na zářijové schůzi sněmovny podpořili, Paroubek to označil za skandální a neloajální chování.

Ve čtvrtek se nicméně dohodl s předákem komunistů Miroslavem Grebeníčkem na komisi, která by zkoumala privatizací chemického průmyslu, nejen Unipetrolu. "Kdo se brání vyšetřování, vzbuzuje pocit, že má co skrývat," řekl Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám