Hlavní obsah

Vesecká chce přitvrdit boj s kriminalitou a korupcí

– PRAHA
Právo, Petr Knötig

Boj s hospodářskou a násilnou kriminalitou a také s korupcí jsou hlavní úkoly, které si vytyčila úřadující nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, která se v pátek ujala funkce. Kromě toho se chce zasadit o zlepšení práce všech podřízených na všech stupních státního zastupitelství a to především ve vztahu k přísnému postihu zločinců, kteří by podle ní měli u soudu narazit na dobře připravenou obžalobu.

Článek

"Chci, aby se posílila úloha vedoucích státních zástupců, kteří hrají důležitou úlohu, ale nemají odpovídající prostor pro práci. Současně chci pokračovat v doplnění stavů státních zástupců, jejichž současný stav je nevyhovující. Na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně (NSZ) zatím personální změny nechystám, dokud se detailně neseznámím s prací všech státních zástupců a dalších úředníků," uvedla Vesecká.

Jak dále uvedla, po prvních hodinách ve funkci stačila jen vyřizovat telefonáty a zprávy, ale v nejbližší době se chce seznámit se všemi opatřeními, která za své období nařídila její předchůdkyně Marie Benešová, a hned potom s personálním auditem, který říká, že na NSZ pracuje nadměrný počet státních zástupců. Současně chce zlepšit komunikaci s ministerstvem spravedlnosti a policejními orgány.

Ocenění práce za více než dvacet let

Nástup do funkce bere jako vrchol své kariéry a ocenění práce, které na státním zastupitelství odvedla. "Na prokuratuře a následně i na státním zastupitelství pracuji víc jak 20 let a to na všech postech. Když jsem dostala nabídku jít do nejvyšší funkce, brala jsem to jako ocenění své práce. Současně je to po 6 letech ve funkci krajské státní zástupkyně další krok v kariéře," dodala Vesecká.

Také podpořila názor své předchůdkyně, že by se na ministerstvu spravedlnosti měl vést zvláštní rozpočet pro NSZ, aby byla větší šance účelně tento úřad řídit. "Jestliže má vedoucí pracovník zajistit chod svěřeného úřadu, měl by disponovat dostatečnými finančními prostředky a měl by znát rozpočet a vědět, kolik má," dodala.

Nekompromisní pověst Vesecké

Náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil k tomu dodal, že tyto cíle, které má Renáta Vesecká, jsou tím, co si od nové nejvyšší státní zástupkyně ministerstvo představuje. Podle něj Veseckou provází pověst skvělé a nekompromisní státní zástupkyně, která se velmi dobře osvědčila na nižším stupni.

"Očekáváme, že nová nejvyšší státní zástupkyně bude naprosto apolitická ve svých názorech a že výrazně posílí úlohu žalobce u soudu. V řadách státních zástupců je totiž i dost těch, kteří jsou velmi slabí a díky tomu odcházejí od soudu obžalovaní se zprošťujícím rozsudkem. To se nesmí stávat a Vesecká je právě tou, která vyhrávala všechny žaloby, protože je dokázala velmi dobře připravit," uvedl Vyvadil.

Oba se také shodli na tom, že nastal čas k diskusi, zda by státní zástupci a soudci neměli být jmenovaná do funkcí na určité období, ve kterém by museli skládat účty. "Mělo by to být podobné, jako je to u politiků, protože člověk pak tolik nestagnuje, jako když je dlouho ve funkci," doplnil Vyvadil.

Reklama

Související články

Benešovou nahradí státní zástupkyně Vesecká

Nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou pravděpodobně nahradí královéhradecká státní zástupkyně Renáta Vesecká. Vesecká přišla na jednání vlády, která...

Výběr článků

Načítám