Hlavní obsah

Ekonomičtí běženci

Novinky, Pavel Verner

Vidíme-li někde lidi v nouzi, měli bychom se vždycky zachovat jako praví křesťané. Například trpícím v Iráku poslat polní nemocnici bez zbytečných odkladů, čili jak nejrychleji to jde, a teprve pak pro to hledat politická zdůvodnění. Ne naopak, jak si v neděli v televizi představoval "profesionální křesťan" Jan Kasal.

Článek

Když u nás nešťastná irácká matka hledá pomoc po své nemocné dítě, a má u sebe doklady v pořádku, neměli by s ní tupí úředníci jednat jako s obtížným hmyzem. A nebo žádají-li nás o azyl nebožáci z Čečenska, vystrašení doma válčením a rozesetými minami, měli bychom jim ho na našem mírovém území poskytnout jen s nejnutnějšími procedurami.

Tenhle poslední případ ovšem čímsi zavání. Počet Čečenců, kteří přešli nebo přejeli v taxících česko-polskou hranici v Českém Těšíně, pochopitelně nemůže pro naši ekonomiku znamenat velký problém. Ten spočívá ve faktu, že ti lidé původně neutekli před hrůznými podmínkami v Čečně do České republiky, nýbrž do Polska.

Teď míří z Polska k nám, protože se jim u našich severních sousedů nelíbí. Ne proto, že by je tam někdo ohrožoval na zdraví či životě, ale kvůli ubytovacím podmínkám. A taky doufají, že u nás rychleji získají politický azyl.

Skutečně nevím, jaké podmínky jsou v polských uprchlických zařízeních, zda tam všude teče teplá voda, zda je tam dostatečná lékařská péče. Jedno si troufám tvrdit určitě: proti podmínkám, jaké měli doma v Čečensku, to musí být učiněný luxus. Pravda ovšem je, že na lepší si člověk rychle zvykne. Přiznejme ale Polákům právo očekávat, že poskytnou-li byť ne zrovna nadstandardní pohostinství lidem, kteří v zoufalství opustili svou zbídačelou vlast, mají právo od nich očekávat velkou míru pochopení, a taky vděčnosti. Navzdory skutečnosti, že uprchlické tábory v Polsku možná budou ještě dlouho horší než ty německé, a možná taky české.

Polsko je demokratická země, která poskytuje své území politickým uprchlíkům. V Evropské unii to funguje tak, že pokud uprchlík zažádá o azyl v první bezpečné zemi a je mu zamítnut, neměl by už mít právo žádat o azyl v sousedním státě. A já mám vtíravý dojem, že Čečenci mířící z Polska do Česka za lepšími podmínkami, už nejsou politickými, nýbrž takzvaně ekonomickými uprchlíky. Měli bychom se tak k nim chovat? Možná ano.

Když si tak dopřejeme trochu chmurné fantazie: V budoucnu by mohl existovat bezpečný způsob, jak snížit stav přistěhovalců na svém území - zařídit jim výrazně horší podmínky k životu, než jaké by měli vedle u sousedů.

PRÁVO 23. dubna 2003

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám