Hlavní obsah

Langer: Topolánkovu výměnu nečekám

Právo, Lukáš Bek, Vladimír Vácha
PRAHA

Představitelé ODS přiznávají, že musí změnit způsob svého vystupování. V kuloárech se přitom znovu spekuluje o možné výměně stranického vedení. Místopředseda Ivan Langer považuje nahrazení stranického šéfa Mirka Topolánka za nepravděpodobné, novou volbu však zcela nevyloučil.

Článek

"Jsou to spekulace. V životě člověk nemůže vyloučit vůbec nic, nicméně ptáte-li se mě na míru pravděpodobnosti, zda k tomu dojde, považuji ji za velmi velmi velmi nízkou," řekl ve čtvrtek Langer na dotaz Práva, zda je něco pravdy na úvahách, že se letošní nevolební kongres může změnit na volební, který by rozhodl o novém vedení.

Na otázku, zda je s Topolánkem spokojen, Langer vyhýbavě uvedl: "Jsem přesvědčen o tom, že jako tým představujeme daleko lepší a větší potenciál, než to, co představuje tým sociální demokracie."

ODS si před časem nechala vypracovat rozsáhlý průzkum. Jak ve čtvrtek uvedla MfD, vyplývá z něj, že pro 41 procent z klíčové skupiny nerozhodnutých voličů je ODS arogantní. Podle 53 procent je vůdcovská, 39 procent soudí, že je profesionální a jen 14 procent uvedlo, že je lidská.

"To je půlka průzkumu, druhá část je o tom, v čem ODS oproti jiným politickým stranám vyniká," soudí Langer. ODS se podle něj bude snažit tuto nálepku odstranit.

"Nepoškozuje nás tolik jako Paroubek"

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová se nedomnívá, že by ODS byla arogantní. K Topolánkovi na dotaz Práva poznamenala: "Nikdo z nás není génius a nikdo z nás není ideální, ale jsem rozhodně spokojena, že v čele ODS stojí Mirek Topolánek, jenž reprezentuje ODS způsobem, který nás samozřejmě nepoškozuje tolik jako Jiří Paroubek."

Ten podle Němcové "arogantním, neuvěřitelným způsobem vystupuje z pozice šéfa své politické strany. Z tohoto srovnání jsem velmi ráda, že mě jako členku ODS a místopředsedkyni zastupuje Mirek Topolánek." Výměnu stranického šéfa označila za naprosto vyloučenou.

Topolánek výsledky výzkumu na dotaz Práva komentoval: "Zjistil jsem, že novináři už jenom čtou vlastní komentáře mezi sebou a už prakticky nemají potřebu komunikovat s politiky, protože to vědí daleko lépe." Zdůraznil, že ODS má jako jediná strana výrazně pozitivní charakteristiky a je nejvíce vyprofilovanou stranou.

"My samozřejmě nechceme být arogantní a domníváme se, že arogantní nejsme, ale pokud takto jsme vnímáni, budeme trpělivě vysvětlovat, že nejsme. Mě fascinuje, že místo toho, abyste se věnovali opravdu tomu, co chceme pro naše občany, vás zajímá náš vlastní, z našich peněz placený průzkum, který tímto způsobem redukujete na jednu otázku," dodal Topolánek.

Bém: Ve formě máme co dohánět

Místopředseda ODS, pražský primátor Pavel Bém na dotaz Práva uvedl, že umění sdělovat politické postoje je vždy kombinací obsahu a formy, přičemž ODS má precizní představy o pravicové politice.

Forma se podle Béma nicméně tak úplně nedaří. "Máme evidentně co dohánět, byť jsme daleci předvolebnímu populismu Jiřího Paroubka." ODS by podle něj měla vystupovat "příjemněji, pohodověji, klidněji, méně vyhroceně a méně asertivně".

Reklama

Výběr článků

Načítám